Έθιμα και κάλαντα της πατρίδας μας

Από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη και από τα Επτάνησα έως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η πατρίδα μας είναι γεμάτη με παραδόσεις όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά ακόμα περισσότερο κατά το Άγιο Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Κάθε χωριό, πόλη και μεγαλούπολη προετοιμάζεται για αυτή την ξεχωριστή μέρα με ευλάβεια, ανυπομονησία και πολύ μεγάλη χαρά, περιμένοντας το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης του Χριστού να δώσει ελπίδα και φως ξανά.

Στη Θράκη οι Σαρακατσάνες ζυμώνουν «Χριστόκλουρα», μια στρογγυλή κουλούρα με διάφορα σχέδια, που κάθε ένα αναπαριστά κάτι από τον τόπο τους, βάζουν μέλι και την μοιράζουν στα μέλη της οικογένειας περιμένοντας την γέννηση του Χριστού. Στη Μακεδονία ο κύρης του σπιτιού διαλέγει ένα μεγάλο ξύλο ελιάς ή δρυ που καίει για όλο το Άγιο Δωδεκαήμερο το οποίο φροντίζουν και συντηρούν όλα τα μέλη του σπιτιού νυχθημερόν με προσοχή για να μένει ζεστός ο Χριστός στην φάτνη.  Στην Πέλλα, το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω», που σημαίνει «Σφάζουν, γιαγιά» και αναπαριστούν την σφαγή των αρσενικών νηπίων από τον Ηρώδη. Με τη φωτιά που καίει, ενημερώνονται οι κάτοικοι για να μείνουν μακριά τα παιδιά τους και οι ίδιοι από τον Ηρώδη, αλλά και κάθε κακό. Ατελείωτες ιστορίες, συνήθειες και παραδόσεις και κάθε τόπος έχει κάτι να μας πει. Χρέος μας είναι να τις κρατάμε ζωντανές και να τις μεταδίδουμε σε κάθε νέα γενιά.

Από όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα υπέροχα κάλαντα. Παιδιά και ενήλικες με παραδοσιακά και μη μουσικά όργανα, τριγωνάκια, χαμόγελο και ξαναμμένα πρόσωπα γυρνάνε από πόρτα σε πόρτα, ακούραστα τραγουδούν τα κάλαντα και γεμίζουν τις τσέπες τους με γλυκά, καραμέλες και χαρτζιλίκι.

Εμείς από τη μεριά μας, τα μέλη των ομάδων της www.paramana.eu και της www.safecare.gr, σας ευχόμαστε ολόψυχα, καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα και σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια. Και επειδή δεν μπορούμε να χτυπήσουμε κάθε πόρτα όλης της χώρας όπως θα θέλαμε, τι λέτε, να τα πούμε;;

Χριστούγεννα Πρωτούγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου

για βγάτε ιδέστε μάθετε το που ο Χριστός γεννιέται.

Γεννιέται κι αναθρέφεται με μέλι και με γάλα

το μέλι τρων οι άρχοντες το γάλα οι αφεντάδες

και το μελισσοχόρταρο το λούζουντ’ οι κυράδες.

Κυρά ψηλή κυρά λιγνή κυρά γαϊτανοφρύδα

κυρά μ’ όντας στολίζεσαι να πας στην εκκλησιά σου.

Βάνεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αγκάλη

και τον καθάριο αυγέρινο τον βάνεις δαχτυλίδι.

Εδώ που τραγουδήσαμε πέτρα να μη ραΐσει

και ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνους πολλούς να ζήσει.

Δώστε μας και τον κόκορα δώστε μας και την κότα

δώστε μας και πέντε – έξι αυγά να πάμε σ’ άλλη πόρτα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος