ΓΙΑΓΙΑ/ΠΑΠΠΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ;

Ένα από τα οφέλη της γήρανσης είναι ότι αποκτούμε περισσότερες εμπειρίες και ταυτόχρονα παραπάνω σοφία. Πολύ συχνά, όμως, οι ιστορίες των αγαπημένων μας μεγαλύτερων ανθρώπων δεν μοιράζονται και ξεχνιούνται, καθώς τα παιδιά αλλά κυρίως τα εγγόνια, δεν είναι σίγουροι πώς να γεφυρώσουν το χάσμα των γενεών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι νεότεροι πέφτουν στην παγίδα του ότι δεν θα βρουν κοινά πράγματα που να τους ενώνουν με τους μεγαλύτερους ανθρώπους της ζωής τους.

 

Είναι αναμενόμενο να μην μπορούμε να ταυτιστούμε απόλυτα με τις εμπειρίες και τις σκέψεις ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος για να έρθουμε πιο κοντά σ’ αυτούς και να δημιουργήσουμε ισχυρότερους δεσμούς μαζί τους. Αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από τις ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή τους. Με τις ερωτήσεις, ενθαρρύνουμε τους αγαπημένους μας να μιλήσουν για το παρελθόν τους και να θυμηθούν γεγονότα και καταστάσεις τις ζωής τους. Ακόμη, τους βοηθάμε να αισθάνονται ότι τους νοιαζόμαστε και ότι προσπαθούμε να τους καταλάβουμε καλύτερα. Παράλληλα, αν είμαστε ανοιχτοί σ’ αυτή τη διαδικασία μπορεί να βρούμε τις απόψεις και τις ιδέες τους διαφωτιστικές και διορατικές. Ίσως μάλιστα να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε περισσότερα κοινά μαζί τους απ’ ότι πιστεύαμε.

 

Οι ερωτήσεις, λοιπόν, που θα μας φέρουν πιο κοντά με τους παππούδες μας ανήκουν σε τρείς κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία έχει να κάνει με τα παιδικά/εφηβικά τους χρόνια, η δεύτερη με τα νεανικά/ενήλικα τους χρόνια και βέβαια η τρίτη κατηγορία έχει να κάνει με τα μετέπειτα ενήλικά τους χρόνια. Ας δούμε μερικά παραδείγματα ερωτήσεων της κάθε κατηγορίας.

 

Πες μου για τα παιδικά/εφηβικά σου χρόνια

 1. Που γεννήθηκες και που μεγάλωσες;
 2. Πες μου μερικά πράγματα για τους γονείς/παππούδες/αδέρφια σου.
 3. Σου άρεσε το σχολείο και πιο ήταν το αγαπημένο σου μάθημα;
 4. Είχες κάποιο κατοικίδιο;
 5. Πες μου μια αγαπημένη σου παιδική ανάμνηση.
 6. Πως περνούσες τα καλοκαίρια σου.
 7. Πες μου μια αταξία/σκανταλιά που έκανες και σε μάλωσαν οι γονείς σου.

 

Πες μου για τα νεανικά σου χρόνια

 1. Πήγες σε κάποια σχολή ή στο πανεπιστήμιο;
 2. Ποια ήταν η πρώτη σου δουλειά και σου άρεσε;
 3. Τι μουσική άκουγες και ποιος ήταν ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης;
 4. Πως γνώρισες τη γιαγιά/τον παππού;
 5. Πότε παντρευτήκατε και που ήταν το πρώτο σας σπίτι;
 6. Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία και γιατί;

 

Πες μου για την περίοδο της ζωής μέχρι να με γνωρίσεις

 1. Πες μου κάτι που αγαπάς στην οικογένειά σου.
 2. Για ποιο πράγμα είσαι περήφανος/-η;
 3. Τι σου αρέσει να κάνεις τον ελεύθερο σου χρόνο, έχεις κάποιο χόμπυ;
 4. Τι συμβουλή θα μου έδινες με την εμπειρία που έχεις στη ζωή;
 5. Πες μου μια ιστορία που θα με σόκαρε!
 6. Θες να κάνω κάτι εγώ για σένα;
 7. Τι προσμένεις;

 

Με όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, δίνουμε τη δυνατότητα στα αγαπημένα μας άτομα να αναπολήσουν αγαπημένες αλλά και ξεχασμένες στιγμές τις ζωής τους. Τους υπενθυμίζουμε ότι είναι σημαντικοί στη δική μας ζωή και πως ενδιαφερόμαστε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να αναπτύξουμε μία βαθύτερη σχέση μαζί τους. Και παρόλο που στην αρχή μπορεί να πιστέψουμε ότι η συζήτηση γίνεται περισσότερο για να νιώσουν καλύτερα οι παππούδες μας, από προσωπική εμπειρία ομολογούμε, ότι στο τέλος εμείς είμαστε αυτοί που θα κερδίσουμε σοφία και χαρά στην ψυχή μας. Οι άνθρωποι πορεύονται στη ζωή καλύτερα όταν πορεύονται παρέα και μοιράζονται τις στιγμές τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος