Εμβόλιο της γρίπης, τελικά ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται;

 

Λίγο μετά αφού ανοίξουν τα σχολεία και αφού οργανώσουμε τα πάντα σε σχέση με τα παιδιά μας (φροντιστήρια, δραστηριότητες κ.λπ.) είναι η καλύτερη ώρα να προγραμματίσουμε  τις διαγνωστικές εξετάσεις. Οι γυναίκες μετά από τα τις καλοκαιρινές βουτιές στη θάλασσα πρέπει να επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους και οι άντρες να μην παραλείψουν τις εξετάσεις αίματος. Ανάλογα με την ηλικία εκτός από τα παραπάνω είναι σημαντικό να προστεθεί και το εμβόλιο της γρίπης, γνωρίζοντας ότι ο χειμώνας  βρίσκεται προ των πυλών και η γρίπη πλησιάζει, οι ηλικιωμένοι, οι επαγγελματίες υγείας και οι ευπαθείς ομάδες (χρόνια & υποκείμενα νοσήματα) είναι σημαντικό να θωρακίσουν τον οργανισμό τους κάνοντας το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι Γιατροί που μας παρακολουθούν και γνωρίζουν το ιατρικό ιστορικό μας, μπορούν και έχουν άποψη για το ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο και ποιοι είναι ευπαθείς ομάδες. Στο άρθρο συγκεντρώσαμε γενικές οδηγίες σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο με στόχο την ενημέρωση και όχι την προτροπή χορήγησής του εμβολίου χωρίς την συμβουλή των ειδικών.

 

Εποχή εμβολίου

Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Ο ιδανικός μήνας είναι ο Νοέμβρης αλλά εξαρτάτε από τις καιρικές συνθήκες, όταν καθυστερεί  να αρχίσει το κρύο έχουμε κρούσματα γρίπης ακόμα και τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, οπότε μπορεί να γίνει και τέλη Οκτωβρίου. Αν ο γιατρός μας το κρίνει σκόπιμο, μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε και μία δεύτερη δόση στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

 

Πρέπει να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο;

Ναι! Το εμβόλιο της γρίπης έχει αποτελεσματικότητα που διαρκεί 6 μήνες και δεν μπορεί να καλύψει για την επόμενη χρονιά. Δεν αποκτάται ανοσία (γρίπη) εάν νοσήσετε 1 φορά και δεν επαρκεί η μία δόση για το υπόλοιπο της ζωής. Αυτός είναι και ο λόγος που ο εμβολιασμός επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο.

 

Αν δεν κάνω το εμβόλιο μπορώ να πάρω Αντιβιοτικά για τις ιώσεις;

Τα αντιβιοτικά δεν είναι κατάλληλα για τις λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς. Είναι εντελώς ακατάλληλα αφού όλοι οι ιοί είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά! Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που λαμβάνουν αντιβιοτικά για τους ιούς χωρίς να ενημερώνουν τον γιατρό τους, έχοντας λάβει λάθος πληροφορίες είτε από συγγενικά- φιλικά πρόσωπα είτε από κακές πρακτικές προηγούμενων χρόνων.

Οι πιο ΄΄συνηθισμένες΄΄ λοιμώξεις που μας ταλαιπωρούν, π.χ. ωτίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα και το «κοινό κρυολόγημα» που εκδηλώνεται με βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, πόνο στους μύες, στα κόκκαλα και πυρετό, είναι ιώσεις που θεραπεύονται χωρίς απολύτως κανένα φάρμακο μέσα σε 3 με 7 ημέρες, ανάλογα το ανοσοποιητικό σύστημα τους ασθενούς. Αν λοιπόν κάποιος λάβει  αντιβιοτικά φάρμακα στην αρχή της εκδήλωσής της γρίπης λανθασμένα θεωρεί ότι, τον θεράπευσαν τα φάρμακα και όχι ότι η ίωση έκανε ΄΄τον κύκλο΄΄ και  θεραπεύτηκε από μόνη της.

 

Ακόμα και οι έγκυες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο;

Το εμβόλιο της γρίπης για μια έγκυο γυναίκα είναι απόλυτα ασφαλές. Οι γυναικολόγοι συνήθως το προτείνουν, γιατί μπορεί θα προστατεύσει όχι μόνο την ίδια αλλά και το μωρό της από την γρίπη ακόμα και για 6 μήνες μετά την γέννηση του.

 

Αν κάνω το εμβόλιο δεν αρρωστήσω από την Γρίπη;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι εμβόλιο της γρίπης μας προστατεύει μόνο από τη γρίπη και όχι από τις υπόλοιπες ιώσεις, με βάση αυτό καταλαβαίνουμε ότι είναι πολλές οι πιθανότητες να αρρωστήσουμε ανά πάσα στιγμή από οποιοδήποτε κοινό κρυολόγημα είτε έχουμε εμβολιαστεί  είτε όχι. Οι πιθανότητες όμως αφού έχουμε εμβολιαστεί να νοσήσουμε από γρίπη είναι πάρα πολύ μικρές  και ακόμα και αν συμβεί τα συμπτώματα θα είναι σίγουρα πολύ πιο ήπια.

 

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος