Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΜΑΣ

Όλοι γνωρίζουμε τις βασικές και απαραίτητες ανάγκες του ανθρώπου. Το νερό, η τροφή και ο καλός ύπνος είναι τα πρώτα, αλλά εξίσου σημαντικά είναι το νοιάξιμο και η αγάπη. Υπάρχουν επαγγελματίες που προσφέρουν τον συνδυασμό. Και αυτό είναι απλά υπέροχο και μοναδικό.

Τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς μπορεί πρόσκαιρα ή για πολύ καιρό να δυσκολεύονται για την κάλυψη ακόμα και των βασικών αναγκών τους.  Αυτό που για όλους μας είναι αυτονόητο όπως το να περπατήσουμε μέχρι την κουζίνα, να ανοίξουμε το ντουλάπι, να βγάλουμε ένα ποτήρι, να το γεμίσουμε από τη βρύση με νερό και να το πιούμε, είναι αδύνατον για κάποιους άλλους. Και πέρα από τη βασική κάλυψη της δίψας, επηρεάζεται ισχυρά και το ψυχολογικό κομμάτι, όταν μιλάμε για ανθρώπους που μέχρι «χθες» έκαναν τα πάντα μόνοι τους. Τώρα πρέπει να το ζητήσουν, κάτι  για το οποίο αισθάνονται εξ αρχής άσχημα γιατί θα πρέπει να σηκωθεί να το κάνει κάποιος άλλος για εκείνους, αλλά και γιατί η σωματική αδυναμία τούς στερεί τα πιο βασικά. Και εκεί, συνήθως χρειάζεται πλέον η συνδρομή του επαγγελματία φροντιστή, ειδικά όταν τα προγράμματα των υπόλοιπων μελών της οικογένειας είναι επιβαρυμένα από τις καθημερινές υποχρεώσεις.

Ο ρόλος των φροντιστών είναι πολύτιμος και μοναδικός. Και θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως τέτοιος, πρώτα από τους ίδιους τους επαγγελματίες. Το επάγγελμά σας έχει όνομα, είστε ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ, έχει συγκεκριμένο ρόλο και οτιδήποτε πέρα από αυτόν (π.χ. το μαγείρεμα για όλη την οικογένεια και όχι μόνο τον ασθενή) είναι ευγενική παροχή με ανθρώπινη διάσταση, και όχι υποχρέωση. Μπορεί να είναι μια εργασία με δυσδιάκριτα όρια ωραρίου, αλλά την ξεκούραση και τα ρεπό σας θα πρέπει να τα συζητήσετε και να τα διεκδικήσετε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Αυτή τη σιγουριά θα πρέπει να αποπνέετε και στο σύνολο της δουλειάς σας, καθώς εσείς ξέρετε τους καλύτερους τρόπους ταΐσματος, καθαριότητας, μπάνιου και καθημερινής απασχόλησης του ανθρώπου σε ανάγκη. Είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε τον γιατρό και την οικογένεια και να μην αυτενεργείτε, ειδικά σε θέματα υγείας, όπως και να ενημερώνετε τους οικείους για την κάθε ημέρα, αλλά τον προγραμματισμό της φροντίδας θα τον ορίσετε εσείς. Και αυτό σίγουρα θα είναι ανακουφιστικό  και για εκείνους, καθώς θα αισθάνονται άνετα με το να αφήσουν τον άνθρωπό τους σε καλά και σίγουρα χέρια.

Στα πλαίσια της σωστής οριοθέτησης του ρόλου, είναι απαραίτητο και να μην ξεχνάτε να φροντίζετε και τον εαυτό σας. Πέρα από τον ύπνο, που θα πρέπει να είναι σίγουρα 6-8 ώρες το 24ωρο, το απογευματινό σας καφεδάκι και το να έχετε χρόνο να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά στην τηλεόραση, είναι ζωτικής σημασίας να αποστασιοποιείστε τελείως για τουλάχιστον κάποιες ώρες την εβδομάδα από τον άνθρωπο που φροντίζετε και όλες τις εργασίες που τον αφορούν. Συναντηθείτε με  φίλους και οικογένεια στο ρεπό σας, καθήστε και φάτε σε ένα εστιατόριο, δείτε μια ταινία στο σινεμά, μιλήστε με κόσμο για οτιδήποτε δεν αφορά την δουλειά σας. Θα σας δώσει δύναμη το να σας φροντίσει κάποιος άλλος για να μπορέσετε να δώσετε κι εσείς τη δική σας όταν επιστρέψετε.

Η σημασία του φροντιστή είναι μεγαλειώδης. Και πρέπει πρώτα απ’ όλα να το πιστέψετε και να το υποστηρίξετε εσείς για να γίνει γενικότερα αντιληπτό. Και σε περίπτωση που είστε σε αναζήτηση της επόμενης εργασίας σας για  να παράσχετε τις υπηρεσίες σας, θα χαρούμε να μας καλέσετε και να φτιάξουμε μαζί το προφίλ σας στη Safecare. Οι αγγελίες εργασίας ανανεώνονται καθημερινά και ο επόμενος εργοδότης σας είναι μόνο ένα τηλέφωνο μακριά.

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος