Νόσος του Πάρκινσον

Η 11η Απριλίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον καθώς είναι η ημερομηνία γέννησης του Τζέιμς Πάρκινσον, το 1775. Πρόκειται για τον Άγγλο γιατρό που ανακάλυψε το 1817 τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική κατάσταση που είναι ανίατη και, ακόμα και τώρα, με άγνωστα αίτια εμφάνισης. Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο μετά τη νόσο του Alzheimer.

Τα συμπτώματα είναι πολλά και ποικίλα. Τρέμουλο ή δυσκαμψία, προβλήματα στο ύπνο, κακή ισορροπία, δυσκοιλιότητα, σημάδια κατάθλιψης και άνοιας. Μπορούν να εμφανιστούν με αργούς ή γρήγορους ρυθμούς και όχι απαραίτητα όλα ή όλα μαζί. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για τον ασθενή και τους γύρω του, αλλά και τον φροντιστή, και το γεγονός ότι είναι μη αναστρέψιμη δημιουργεί μια έντονη αίσθηση ματαίωσης και θλίψης που επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία όλων.

Καθώς υπάρχουν καλές και κακές στιγμές, μέρες που υπάρχει «φως στο τούνελ», αλλά και πιο σκοτεινές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι μας να ενισχύουμε και να αγκαλιάζουμε τις λιγότερο δύσκολες ώρες. Δεν έχει νόημα να επιμείνουμε στο να κάνει την πρωινή του βόλτα ο πατέρας μας όταν η δυσκαμψία του είναι έντονη. Δεν αρνείται να δοκιμάσει, απλά δεν μπορεί. Και η δική μας επιμονή, το μόνο αποτέλεσμα που έχει, είναι να προσθέτει περισσότερο άγχος και στενοχώρια, που σίγουρα δεν βοηθούν καθόλου. Πολλές φορές, είναι η αλήθεια, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε αν ο ασθενής απλά παραιτείται ή όντως δυσκολεύεται. Με τον χρόνο όμως, παρατηρώντας τα σημάδια, μπορούμε να διακρίνουμε πότε χρειάζεται να επιμείνουμε περισσότερο για να φάει λίγο παραπάνω, να κρατήσει το ποτήρι μόνος του, να συμμετάσχει σε μια εύκολη δραστηριότητα ή να καθίσει μαζί μας στο οικογενειακό τραπέζι.

Είναι μια εξοντωτική συναισθηματικά και πρακτικά, πολλές φορές πολύχρονη, κατάσταση στην οποία η κάθε βοήθεια είναι πιο πολύτιμη από ποτέ. Οι φίλοι, η οικογένεια, τα μεγάλα παιδιά μας και οι επαγγελματίες υγείας δεν περισσεύουν, οπότε δεχτείτε την κάθε προσφορά ή ζητήστε τη χωρίς ενδοιασμούς και ντροπή. Οι νύχτες που θα μείνετε ξάγρυπνοι μπορεί να είναι πολλές, καθώς κάποιοι ασθενείς μένουν ξύπνιοι έχοντας παραισθήσεις πολλά 24ωρα, χωρίς να ανακουφίζονται από την φαρμακευτική αγωγή. Ταυτόχρονα, έχουν πάρα πολλές ανάγκες φροντίδας κι εσείς την δική σας οικογένεια με τις πολλές της μέριμνες, αλλά και την υποχρέωση στον εαυτό σας να παίρνετε ανάσες ηρεμίας για να αντέξετε και να ανταπεξέλθετε.

Όλοι οι συνεργάτες της Safecare, είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να βρούμε μαζί την πιο κατάλληλη λύση βοήθειας. Καθώς είμαστε και οι ίδιοι γονείς, αλλά και γιοι και κόρες που έχουμε αντίστοιχες εμπειρίες, η επικοινωνία μας δεν θα είναι μια «ξερή» ανταλλαγή, αλλά μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από την συνθήκη που βρίσκεστε και μαζί θα βρούμε την καλύτερη λύση βοήθειας. Καλέστε μας στο 2102204184 ή στείλτε μας email στο info@safecare.gr να μιλήσουμε. Θα είναι πραγματική χαρά μας να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην διατήρηση της αξιοπρέπειας του δικού σας ανθρώπου και στην φροντίδα που όλοι έχετε τόσο ανάγκη.

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος