Ο ΠΟΛΛΑΠΛΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Γηροκόμος. Πρακτικός νοσηλευτής. Φροντιστής. Όπως και να το πεις, ο ρόλος του φροντιστή ηλικιωμένων είναι σύνθετος, πολλαπλός και εξαιρετικά δύσκολος και υπεύθυνος. Είναι ο άνθρωπος που αντικαθιστά τα παιδιά (συνήθως) του ασθενή ή αναλαμβάνει μαζί τους την καθημερινότητά του σε όλα τα επίπεδα. Από την καθαριότητα και το τάισμα μέχρι την σωστή φαρμακευτική αγωγή και την παρέα που έχει ανάγκη. Είναι ο επαγγελματίας που έχουμε μεγάλη ανάγκη γιατί μαζί με τους γονείς μας φροντίζει κι εμάς.

Ο φροντιστής ηλικιωμένων συνήθως ζει μαζί με τον ασθενή. Ξέρει τις συνήθειες του πατέρα ή της μητέρας μας πιο καλά και από εμάς. Είναι εκεί 24 ώρες το 24ωρο και αφουγκράζεται τις ανάγκες του, ανταποκρίνεται στα αιτήματά του, ξενυχτάει, δίνει φάρμακα, φροντίζει το σπίτι , κρατάει λίστα με τις ελλείψεις του σπιτιού και πολλές φορές ψωνίζει κιόλας, είναι εμείς. Και είναι χρέος μας να τον αντιμετωπίζουμε σαν ισότιμο μέλος της οικογένειάς μας. Ο φροντιστής ηλικιωμένων δεν είναι και ούτε οφείλει να είναι ακούραστος. Χρειάζεται το ρεπό του, χρειάζεται μισή ώρα μέσα στη μέρα του να πιει τον καφέ του, έχει ανάγκη να έχει το χρόνο του να μιλήσει με την οικογένειά του, έχει ανάγκη να μας μιλήσει για την οικογένειά του, να μας δείξει φωτογραφίες των παιδιών του, της πατρίδας του, του εαυτού του. Μπορεί η σχέση μας μαζί του να ξεκινάει ως επαγγελματική και να υπάρχει μια ανταλλαγή υπηρεσίας/μισθού, αλλά δεν παύει να είναι ένας άνθρωπος με δική του οντότητα και προσωπική ζωή σε μια σχέση εργασίας χωρίς ωράριο. Ανάλογα δε, με την πάθηση του ηλικιωμένου που φροντίζει, η κούραση και η ευθύνη φτάνει σε υψηλότατα επίπεδα.

Είναι σημαντικό λοιπόν να καταλάβουμε σε βάθος ότι πρωτίστως εμείς ως συγγενείς του πάσχοντος πρέπει να καλοδεχτούμε αυτόν τον άνθρωπο στο σπίτι μας και να μην ξεχνάμε να του δείχνουμε καθημερινά την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη που του αξίζει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα «κάνουμε εκπτώσεις» στην παροχή βοήθειας που χρειάζεται ο ασθενής. Είναι μια σχέση δούναι και λαβείν, αλλά αυτό που λαμβάνουμε είναι μακράν πιο ισχυρό. Και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος