Πως μπορείτε να Ξεπεράσετε την Ιδέα του Θανάτου;

 

Τι είναι όμως ο θάνατος; Από ποια οπτική επιλέγεις να τον αντικρούσεις; Και τι χρειάζεται να ρωτήσεις ώστε να είναι δυνατό να τον κατανοήσεις και να σταματήσεις να τον φοβάσαι;

Ο ψυχίατρος Ίρβιν Γιάλομ, εξηγεί ότι: η ζωή είναι μια αναλαμπή ανάμεσα στο σκοτάδι πριν τη γέννηση και το σκοτάδι του θανάτου. Γιατί αυτό που μας απασχολεί είναι μόνο το σκοτάδι του θανάτου και όχι το σκοτάδι πριν τη γέννηση;

Οι περισσότεροι φοβόμαστε τον θάνατο και αυτό συμβαίνει γιατί, συνήθως, φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό που έχουμε βιώσει ως πόνο χαμού για έναν άνθρωπο δικό μας.

Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στους ειδικούς συνήθως φοβούνται: 

Να δουν ένα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα να πεθαίνει ή να πλησιάζει στο θάνατο, ακόμα και αν η ηλικία του/της θα μπορούσε να δικαιολογήσει την κατάληξη αυτή. Συνήθως σκέφτονται: Πώς θα τον/την αντικρίσω μέσα στο φέρετρο; H ψυχή αμέσως μετά τον θάνατο ανεβαίνει στον ουρανό; Έρχεται κάποιο συγγενικό πρόσωπο να τους συνοδέψει; Τόσο για τους πιστούς όσο και για τους άπιστους οι προβληματισμοί παραμένουν οι ίδιοι.

Μέχρι και σήμερα ούτε η θρησκεία ούτε η επιστήμη είναι σε θέση να απαντήσει με σιγουριά για την μετά θάνατο ζωή. Όσοι είχαν αυτό που λέμε ‘μεταθανάτιες εμπειρίες’, περιέγραψαν μια ευχάριστη αίσθηση, χωρίς φόβο! Είπαν πως ένιωσαν σαν να περνούν μέσα από κάποιο σύννεφο, ότι έβλεπαν ένα δυνατό φως και σιγά -σιγά να ανεβαίνουν προς τα πάνω.

Είναι ιδιαίτερη και δικαιολογημένη η φοβία του θανάτου. Υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται ακόμα και το πως θα αποσυντεθεί το σώμα τους. Όμως σκεφτείτε για μια στιγμή, τι νόημα έχουν όλες αυτές σκέψεις αν δεν γνωρίζουμε και δεν έχει αποδειχθεί πραγματικά τίποτα από τα παραπάνω; Μήπως αν σκεφτείτε πιο ρεαλιστικά θα καταφέρετε να το δείτε με άλλα μάτια; «Κάθε φορά που αισθάνεστε τον φόβο του θανάτου, ψάξτε μέσα σας και ίσως βρείτε τι δεν έχετε προλάβει να κάνετε  ακόμα, ή τι φοβάστε πως δεν θα προλάβετε να κάνετε».

 

Τρόποι για αντιμετωπίσετε τον φόβο του θανάτου:

  1. Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε τον φόβο σας, γιατί όσο δεν το κάνετε γιγαντώνεται.
  2. Σταματήστε να σκέφτεστε πότε θα πεθάνετε και σκεφτείτε πόσο καλύτερα μπορείτε να ζήσετε.
  3. Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε φόβο και αν έχετε.
  4. Πειραματιστείτε σε εναλλακτικές ευχάριστες, μη καταστροφικές σκέψεις.
  5. Αποφύγετε να σκέφτεστε το αναπόφευκτο. Ναι, μια μέρα όλοι θα πεθάνουμε.

 

Θυμηθείτε, οι φόβοι που μας ταλαιπωρούν παρόλο που δεν είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα, είναι σημαντικοί γιατί λειτουργούν ως μηχανισμοίεπιβίωσης και προστασίας. Στην περίπτωση που δεν υπήρχε το συναίσθημα του φόβου οι άνθρωποι δεν θα ήταν σε θέση να αντιληφθούν τον κίνδυνο.

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος