Πότε πρέπει να προσλάβουμε μόνιμο βοηθό για τους ηλικιωμένους γονείς μας

Είναι μια απόφαση μέσα στις τόσες πολλές που μας βαραίνουν όταν οι γονείς μας μεγαλώνουν και μαζί και οι ανάγκες τους. Πολλές φορές την ίδια στιγμή που θα αναρωτιόμαστε για τα παιδιά μας πότε αποστειρώναμε τα μπουκάλια, πότε έφτασε η στιγμή που αγωνιούμε για τις Πανελλήνιες,  αναρωτιόμαστε για τους γονείς μας πότε ήταν που η μαμά έκανε γενική καθαριότητα, άλλαζε κουρτίνες και σεμεδάκια και ετοίμαζε και ένα μουσακά για όλους μέσα σε μία μέρα, και πότε έφτασε να της παίρνει μισή μέρα για να ντυθεί… Δύσκολο, επίπονο, αλλά όχι αδιέξοδο. Απλά μια νέα πραγματικότητα.

Πάμε να δούμε μαζί τα πρώτα σημάδια που θα μας κάνουν να σκεφτούμε το ενδεχόμενο πρόσληψης μόνιμου βοηθού για τους γονείς μας:

  • Πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλων συμπτωμάτων άνοιας
  • Αμέλεια για προσωπική υγιεινή
  • Ξεχνάνε να πάρουν τα φάρμακά τουw, ή παίρνουν λανθασμένη ποσότητα ή μπερδεύουν τις προβλεπόμενες ώρες αγωγής
  • Δεν μπορούν αν ανταπεξέλθουν στις καθημερινές απλές οικιακές εργασίες
  • Αυξανόμενη απομόνωση και σημάδια κατάθλιψης
  • Σύγχυση σχετικά με την ώρα, την ημερομηνία, το μήνα ή το έτος
  • Λανθασμένη τοποθέτηση των αντικειμένων

Πώς προχωράμε; Βαθιά ανάσα, αποδοχή της κατάστασης, συμβουλές από τον οικογενειακό γιατρό, συζήτηση με το ίδιο το άτομο. Καθώς η συνθήκη τους θα αλλάξει σημαντικά, είναι απαραίτητο να τους εξηγήσουμε ότι μια παρέα, ένας ακόμα άνθρωπος να τους προσέχει θα είναι μαζί τους, χωρίς να τους αλλάξει την καθημερινότητα στην οποία θα μπορούν να έχουν τον πρώτο λόγο, έστω και με μικρά τεχνάσματα από τον φροντιστή.

Ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες κάθε οικογένειας, ο φροντιστής αυτός μπορεί να βρίσκεται κοντά στους αγαπημένους μας καθημερινά ή μερικές μέρες της εβδομάδας, για λίγες ή περισσότερες ώρες.

Ωστόσο, καλό είναι την απόφαση της αναζήτησης ενός φροντιστή να την πάρουμε νωρίς, αφενός για να «συνηθίσουν» οι γονείς μας στην παρουσία ενός νέου ατόμου στο σπίτι τους- πέρα από την άμεση οικογένεια τους- και αφετέρου για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την υπερβολική ψυχική και σωματική κούραση που θα επιφέρουν οι νέες ανάγκες των γονιών μας. Ας αποδεχτούμε ότι σε καμία περίπτωση η απόφασή μας να βρούμε βοήθεια, δεν σημαίνει ότι είμαστε εμείς ανεπαρκείς ή ότι δεν τους αγαπάμε αρκετά. Μόνο καλό θα κάνει στη σχέση μας με τους γονείς μας, το μοίρασμα των υποχρεώσεων και η καλύτερη διάθεση για προσφορά που αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα.

 

Όσο για την αναζήτηση του κατάλληλου ατόμου; Αφήστε τη πάνω μας. Καλέστε μας στο 2102204184 ή στείλτε μας email στο info@safecare.gr , εξηγήστε μας τις ανάγκες σας όσο μπορείτε πιο αναλυτικά και εμείς θα τις αφουγκραστούμε και θα σας υποστηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως πάντα.

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος