Συμβουλές από έμπειρους Γηροκόμους….δείτε το επάγγελμα ως λειτούργημα και όχι ως αγγαρεία.

«Η φροντίδα ηλικιωμένων μπορεί να είναι απαιτητική ταυτόχρονα αυτής και ανταποδοτική», λέει η Kimberly Fraser, καθηγήτρια, ειδικός στη φροντίδα και συγγραφέας του βιβλίου «The Accidental Caregiver: Wisdom and Guidance for the Unnexpected Challenges».

 

Το βιβλίο αυτής περιγράφει μερικά πραγματικά περιστατικά γηροκόμων φροντιστών που αξίζει να διαβάσετε πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε σε αυτό το επάγγελμα.

Έμπειροι γηροκόμοι, φροντιστές αυτής αποκαλύπτουν τι θα ήθελαν να γνωρίζουν για το επάγγελμα αυτής στο ξεκίνημα αυτής καριέρας αυτής και ποια μαθήματα πήραν στην πορεία αυτής.

 

Amanda Rees φροντιστής για γιαγιά με άνοια, τύφλωση από γλαύκωμα και καρκίνο σταδίου 4.

«Δεν μπορούσα να διαχειριστώ το “βάρος” του επαγγέλματος μόνη μου. Μακάρι να ήξερα πώς να ζητώ βοήθεια και υποστήριξη από άλλους και πώς να  φροντίζω τη δική μου ψυχική υγεία. Τελικά μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας έμαθα μέσω της διαδικασίας δοκιμής και λάθους και από έναν φίλο που ήταν επίσης γηροκόμος-φροντιστής, ο οποίος με ενθάρρυνε να αναζητήσω ψυχολογική υποστήριξη. Kατάλαβα επίσης ότι οι δυσκολίες του επαγγέλματος ήταν σημαντικές εμπειρίες για τη ζωή μου για τις οποίες είμαι πολύ περήφανη και νιώθω πιο δυνατή».

 

Nina McCollum  φροντιστής για ηλικιωμένη με γνωστικές διαταραχές μετά από επεισόδιο ψύχωσης και νοσηλείας λόγω λάθους σχήματος της φαρμακευτικής αγωγής.

«Μακάρι να ήξερα πόσο δύσκολο θα ήταν, ωστόσο η φροντίδα της ήταν μια από τις μεγαλύτερες ανταμοιβές της ζωής μου. Η κατανόηση της δυσκολίας και των συναισθηματικών προκλήσεων που χρειάστηκαν ώστε να μπορέσω να την βοηθήσω με έκαναν να νιώθω ατρόμητη και να συνειδητοποιήσω πόσο ασήμαντα ήταν τα δικά μου «ψυχικά» θέματα».

 

David Miller φροντιστής για νεαρή μητέρα που έπαθε εγκεφαλικό και την άφησε παράλυτη.

«Μακάρι να ήξερα ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να φροντίσεις άτομα με κινητικές δυσκολίες αφού πλέον υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός π.χ. (νοσοκομειακό κρεββάτι, ειδικό αμαξίδιο, καθαριστικά σώματος χωρίς νερό για την προσωπική τους υγιεινή κ.α.) που βοηθούν πολύ στην καθημερινή τους φροντίδα. Έπειτα από αυτή την εμπειρία τα δικά μου οικογενειακά προβλήματα μοιάζουν ασήμαντα πια».

 

Όλα τα επαγγέλματα έχουν δυσκολίες και διαφορετικές απαιτήσεις, οι προσωπικές σχέσεις όμως που αποκτάς από το επάγγελμα του γηροκόμου, φροντιστή αξίζουν την δυσκολία.

Είναι τόσα πολλά τα μαθήματα για την υπομονή, την εν συναίσθηση και τη συναισθηματική σύνδεση σε ανθρώπινο επίπεδο από όλους τους ηλικιωμένους.

Τηρήστε αυστηρά το καθημερινό πρόγραμμα με τις ανάγκες του εκάστοτε ηλικιωμένου αλλά θυμηθείτε ότι μπορείτε να κάνετε πράγματα για να διασκεδάσετε μαζί, εκτός από το χρόνο που αφιερώνετε πηγαίνοντας τους στα ραντεβού με τους γιατρούς ή κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού, δίνοντας τα φάρμακά τους ή μαγειρεύοντας και καθαρίζοντας.

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η φροντίδα ηλικιωμένων είναι ένας μαραθώνιος και όχι σπριντ. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για αυτοφροντίδα και να ξέρετε πως το να χρειαστείτε ξεκούραση ή επιπλέον ρεπό είναι φυσιολογικό και πρέπει να το επικοινωνείτε.

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος