ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι μια περίοδος διασκέδασης, περιπέτειας και χαλάρωσης για πολλούς, αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή άγχους για τους ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους. Καθώς μεγαλώνουμε, η φυσιολογία μας αλλάζει με τρόπους που ενισχύουν την ευαισθησία στη ζέστη, την υγρασία και την έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Duke, περισσότερο από το 80% των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη συμβαίνουν σε άτομα άνω των 60 ετών. Εκτός λοιπόν από τους φυσιολογικούς παράγοντες όπως η αφυδάτωση, η κακή κυκλοφορία του αίματος και η υψηλή συχνότητα χρόνιων παθήσεων, οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.

 

Ενισχύστε την ενυδάτωσή τους

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση από τους νεότερους επειδή δεν ιδρώνουν ή δεν αναγνωρίζουν τη δίψα τόσο αποτελεσματικά όσο παλιά, εξηγεί ο δρ. Healy. Επιπλέον προσθέτει ότι  πολλοί ηλικιωμένοι παίρνουν διουρητικά, για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χρόνιας νεφρικής νόσου, της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων παθήσεων, που προκαλούν το σώμα να χάνει υγρά.

Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση, συνιστά στους φροντιστές να προσέχουν οι ηλικιωμένοι να πίνουν άφθονο νερό πριν βγουν σε εξωτερικούς χώρους και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον ήλιο.

Ο Δρ Anthony Zizza, ειδικός γηριατρικής ιατρικής και ανώτερος ιατρός στο Landmark Health στη Μασαχουσέτη, συμφωνεί, προσθέτοντας: «Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι άνετο, σε εγρήγορση και τρώει κανονικά, το νερό είναι αρκετό για να τον κρατήσει ενυδατωμένο. Αλλά αν ιδρώνουν υπερβολικά ή έχουν διάρροια, δώστε τους ένα αθλητικό ποτό».

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες, τα απαραίτητα μέταλλα που απαιτούνται για τη διατήρηση των σωματικών λειτουργιών όπως η σύσπαση των μυών και η σηματοδότηση του νευρικού συστήματος. Αυτά τα ροφήματα αναπληρώνουν τις αποθήκες του σώματος σε νάτριο, κάλιο και άλλους ηλεκτρολύτες, εκτός από την παροχή ενυδάτωσης.

 

Βάλτε αντηλιακό και ντυθείτε σωστά

Το λιπώδες στρώμα κάτω από το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό με το πέρασμα της ηλικίας, λέει ο Healy, κάνοντας τους ηλικιωμένους πιο ευαίσθητους στην αφυδάτωση λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους να παραμείνουν ασφαλείς, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

 • Αγοράστε ένα αντηλιακό με τουλάχιστον 30 SPF και προστασία ευρέος φάσματος από τις ακτίνες UVA και UVB.
 • Υπενθυμίστε στον αγαπημένο σας να καλύψει κάθε εκτεθειμένη περιοχή με αντηλιακό
 • Βάλτε τους να φορούν φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, τα οποία θα τους βοηθήσουν να νιώθουν πιο δροσερά και άνετα, καθώς και να παρέχουν πρόσθετη προστασία από τον ήλιο.
 • Προτείνετε να φορέσουν γυαλιά ηλίου και καπέλο για να προστατεύσουν το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια τους.

 

Μάθετε πότε να μείνετε μέσα

Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους είναι υπέροχη : Έχει αποδειχθεί ότι τονώνει τη διάθεση και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους ηλικιωμένους να περνούν με ασφάλεια, χρόνο με φίλους και γείτονες. Αλλά τις πολύ ζεστές μέρες, είναι καλύτερο για αυτούς να περιορίσουν τον χρόνο τους στην ύπαιθρο νωρίς το πρωί ή αργότερα το βράδυ μετά τη δύση του ήλιου, λέει ο Healy. Ο ήλιος είναι πιο δυνατός από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ., επομένως είναι καλύτερα να περάσετε αυτές τις ώρες σε εσωτερικούς χώρους, με κλιματισμό αν είναι δυνατόν.

 

Κάντε έλεγχο λήξης των φαρμάκων και αποθηκεύστε τα σωστά

Η διαχείριση των συνταγών μπορεί να απαιτεί πρόσθετη προσοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά εάν εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο σχεδιάζετε διακοπές. Εάν παίρνουν αρκετά φάρμακα, ζητήστε τους να έχουν μια λίστα στο πορτοφόλι τους, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων και της συχνότητας. Φροντίστε να παραγγείλετε εκ των προτέρων την ποσότητα που χρειάζονται, ώστε να μην εξαντλήθούν πιο νωρίς από την επιστροφή του ταξιδιού.

Μια άλλη ανησυχία τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ότι πολλά φάρμακα υποβαθμίζονται σε θερμοκρασίες άνω των 30° C, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά. Γι’ αυτό αποθηκεύστε τα καλύτερα στο ψυγείο ή σε ένα δροσερότερο μέρος του σπιτιού σας.

 

Αποτρέψτε τα στραβοπατήματα και τις πτώσεις

Οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται τις πτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν έξω έχει πάγο, αλλά το καλοκαίρι, οι ηλικιωμένοι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Τα πλακόστρωτα, το ανώμαλο έδαφος, τα ολισθηρά πλακάκια της πισίνας και οι παραλίες με πέτρες και βότσαλα μπορούν να κάνουν τους ηλικιωμένους να χάσουν την ισορροπία τους. Επιπλέον, ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως η χαμηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, οδηγώντας σε πτώσεις.

Η Zizza συνιστά να κάνετε τις ακόλουθες κινήσεις για να κρατήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο όσο το δυνατόν πιο ασφαλές:

 • Βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν οτιδήποτε τους βοηθά να κρατούν τις αισθήσεις τους ευκρινείς, όπως γυαλιά, ακουστικά βαρηκοΐας και συσκευές βάδισης.
 • Διατηρήστε την αυλή καλά φωτισμένη.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχουν άνετα παπούτσια που εφαρμόζουν καλά.

 

Κάντε συχνά ταξιδιωτικά διαλείμματα

Η εσωτερική φλεβική θρόμβωση ή «εν τω βάθει» φλεβική θρόμβωση (DVT – Deep Venous Thrombosis) είναι μια σοβαρή κατάσταση, που δημιουργείται όταν το αίμα πήζει μέσα στις εσωτερικές φλέβες. Συνήθως η επιπλοκή αυτή παρατηρείται στις φλέβες των ποδιών. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης DVT λόγω της ηλικίας τους και τα καλοκαιρινά ταξίδια μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή το να κάθεσαι για μεγάλες χρονικές περιόδους – όπως για παράδειγμα στο κάθισμα ενός αυτοκινήτου – μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβων αίματος. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό όταν ταξιδεύετε μεγάλες αποστάσεις να κάνετε συχνά διαλείμματα και ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να σηκώνετε, να τεντώνετε και να περπατάει για 5-10 λεπτά. Ενώ όταν κάθονται, υπενθυμίστε τους να λυγίζουν και να τεντώνουν τους μύες της γάμπας τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Προσέξτε για ενδεικτικά συμπτώματα υπερθερμίας

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι φροντιστές θα πρέπει να παρακολουθούν για μια σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την υπερθερμία, λέει ο Healy. Αυτά περιλαμβάνουν :

 • Τον υπερβολικό ιδρώτα
 • Την κούραση
 • Τη ζάλη
 • Την έντονη δίψα
 • Τις κράμπες στην κοιλιά, το πόδι ή τα χέρια
 • Τη ναυτία ή τον έμετο

 

Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή μορφή υπερθερμίας που προκαλείται από αφυδάτωση και δραματική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν :

 • Την μειωμένη έως καθόλου εφίδρωση.
 • Τη θερμοκρασία σώματος μεγαλύτερη από 39° C
 • Το κόκκινο, ζεστό, ξηρό δέρμα
 • Τον παλλόμενο πονοκέφαλο
 • Τη σύγχυση
 • Το λήθαργο
 • Τη λιποθυμία

Εάν εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο αρχίσετε να αισθάνεστε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ξαπλώστε σε δροσερό μέρος το συντομότερο δυνατό και ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

 

Κρατήστε επαφή

Το καλοκαίρι απαιτεί να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προσέχετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Σας προτείνουμε τις ακόλουθες κινήσεις :

 • Κάντε μια βόλτα στο σπίτι τους, ελέγχοντας εάν τα παράθυρα, οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας.
 • Τσεκάρετε τηλεφωνικά τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο να δώσετε στον γείτονά τους ένα εφεδρικό κλειδί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 • Ενημερώστε/Ειδοποιήστε τον ηλικιωμένο συγγενή σας όσο το δυνατόν πιο νωρίς πριν από ένα ταξίδι σας και υπενθυμίστε του ανά τακτά διαστήματα.
 • Διατηρήστε μια λίστα με σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου στους οποίους μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση ο ηλικιωμένος – συμπεριλαμβανομένου του γιατρού του, του φαρμακοποιού του, των γειτόνων, των φίλων και των μελών της οικογένειάς του.

 

Αυτό το καλοκαίρι, πολλοί ηλικιωμένοι ανυπομονούν να ταξιδέψουν, να δουν τους φίλους και την οικογένειά τους και να απολαύσουν τον ζεστό καιρό. Δίνοντας στους αγαπημένους σας λίγο επιπλέον φροντίδα και στοργή θα διασφαλίσετε ότι αυτοί – και εσείς – θα μπορείτε να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη της σεζόν παραμένοντας ασφαλείς και υγιείς.

 

πηγη:care.com

 

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος