ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπάνε τα ζωάκια και δεν είναι λίγοι που έχουν ή είχαν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο στη ζωή τους. Από τα πιο γνωστά όπως οι σκύλοι και οι γάτες μέχρι τα λίγο πιο ασυνήθιστα όπως κουνελάκια, χελώνες, πουλιά, hamsters και iguanas. Και είναι κατανοητό καθώς οι τετράποδοι φίλοι μας μας χαρίζουν απέραντη και ανιδιοτελή αγάπη αλλά και πολλές ευτυχισμένες, χαρούμενες και συγκινητικές στιγμές. Αν και αυτή η σχέση μεταξύ ανθρώπου και κατοικιδίου έχει πολλά οφέλη σε κάθε ηλικία, εμείς θα δούμε τα οφέλη ενός ζώου στα μεγαλύτερα άτομα. Ας δούμε μερικά από αυτά.

 

Το πρώτο και κυριότερο όφελος είναι φυσικά η συντροφικότητα και η αγάπη που δίνουν αυτά τα πλάσματα στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Αποκτώντας ένα ζώο συντροφιάς, δίνεται η δυνατότητα σ’ αυτόν τον άνθρωπο να αποκτήσει καινούργιο νόημα η ζωή του. Η ‘έλλειψη’ μοναξιάς διασφαλίζει και τη μείωση του επιπέδου της κατάθλιψης που συχνά επηρεάζει τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους. Και καθώς τα κατοικίδια ζουν για το «τώρα» και δεν ενδιαφέρονται ή αγχώνονται για το «αύριο», κάτι που μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό  για τους ηλικιωμένους, τους προσφέρουν ένα πολύ κατευναστικό αίσθημα.

 

Οι ηλικιωμένοι εκτός του ότι αποκτούν μια καθημερινή συντροφιά μέσα στο σπίτι, μπορούν επίσης να κοινωνικοποιηθούν λόγω των τετράποδων φίλων τους. Για παράδειγμα, η βόλτα του σκύλου σε ένα πάρκο της γειτονιάς μπορεί να γεννήσει νέες γνωριμίες και φιλίες με άλλους ιδιοκτήτες που θα τύχει να συναντηθούν στον ίδιο χώρο.

 

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος για την απόκτηση ενός κατοικιδίου είναι η φυσική άσκηση που προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τους. Όλοι γνωρίζουμε την σημασία της γυμναστικής στη ζωή μας και κυρίως στων μεγαλύτερων ανθρώπων. Αυτός ο καθημερινός περίπατος, με ένα σκυλάκι ας πούμε, ενισχύει την σωστή καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία τους αλλά και την αποφυγή ή μείωση των περιττών κιλών.

 

Γνωρίζατε ακόμη, ότι έρευνες έχουν δείξει πως σε άτομα που έχουν ένα κατοικίδιο ζώο μειώνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουν Alzheimer ή άνοια; Και αυτό γιατί η φροντίδα που χρειάζεται το κατοικίδιο δημιουργεί ένα καθημερινό και συνεχές πρόγραμμα από τον ιδιοκτήτη. Επίσης, αυξάνεται το αίσθημα της υπευθυνότητας, και μέσω αυτού οι ηλικιωμένοι νιώθουν ότι είναι και πάλι χρήσιμοι, ένα αίσθημα ιδιαίτερα σημαντικό γι’ αυτούς.

 

Τέλος, δυστυχώς, μερικοί ηλικιωμένοι (π.χ. άνθρωποι που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας ή αυτοί που δεν έχουν οικογένεια) λαμβάνουν πολύ λίγες αγκαλιές και σπάνια ευλογούνται με το θεραπευτικό συναίσθημα και τη  δύναμη που έχει η ανθρώπινη επαφή. Το χάιδεμα ενός σκύλου ή μιας γάτας παρέχει την ηρεμιστική αίσθηση της αφής που είναι αμοιβαία ευχάριστη τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για το κατοικίδιο. Το άγγιγμα  είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια μπορούν να εξυπηρετήσουν στην κάλυψη αυτής της ανάγκης εάν το άτομο είναι μόνο του.

 

Ανακεφαλαιώνοντας, τα κατοικίδια είναι βαθιά θεραπευτικά με όλη τη σημασία της λέξης, και έτσι σχεδόν πάντα ενισχύουν τη συνολική ευημερία των ιδιοκτητών τους. Εφόσον ένας ηλικιωμένος είναι σωματικά ικανός να φροντίζει ένα κατοικίδιο, είναι βέβαιο ότι θα εμπλουτίσει σημαντικά τη ζωή του.

 

Υ.Γ. Επιλέξτε να υιοθετήσετε και όχι να αγοράσετε ένα ζωάκι. Δυστυχώς στην χώρα μας υπάρχουν πολλά αδέσποτα και κακοποιημένα ζωάκια που με λίγη περισσότερη αγάπη και υπομονή θα σας είναι ευγνώμων και θα σας ανταποδώσουν στο τριπλάσιο την αγάπη σας!

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος