ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ‘ΕΞΥΠΝΟ’ ΚΑΘΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι καθώς περνούν τα χρόνια η λειτουργία του εγκεφάλου μας δεν είναι η ίδια. Αρχίζουμε να ξεχνάμε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα και η αλήθεια είναι ότι, όπως και το σώμα μας, αν δεν το φροντίζουμε θα αποδυναμωθεί σταδιακά. Η διατήρηση ενός υγιούς και λειτουργικού μυαλού θα μας βοηθήσει στις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της νόσου Alzheimer ή άλλων προβλημάτων απώλειας μνήμης. Ας δούμε μερικούς εύκολους τρόπους και καθημερινές δραστηριότητες για να ‘γυμνάσουμε’ και να δυναμώσουμε το μυαλό μας.

1. Διάβασμα
Το διάβασμα ωφελεί το μυαλό και τη μνήμη σας με τρόπους που η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν το κάνει. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή ανάγνωση βιβλίων μπορεί να μειώσει κατά 50% τις πιθανότητες να αναπτύξουμε άνοια. Γι’ αυτό θα ήταν καλό να προσπαθείτε να διαβάζετε ένα βιβλίο μισή ώρα καθημερινά. Αν δυσκολεύεστε ή κουράζεστε να διαβάζετε συνεχόμενα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορείτε να κάνετε διαλλείματα (διάβασμα 5-10 λεπτά ανά τακτά διαστήματα της ημέρας) ή να επιλέγετε μικρές ιστορίες.

2. Επιλογή κάποιων προγραμμάτων στην τηλεόραση
Όπως αναφέραμε και παραπάνω η συνεχής παρακολούθηση της τηλεόρασης δεν κάνει καλό σε κανέναν μας. Δεν παύει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και πολλές φορές εκτός από ένα μέσο ενημέρωσης, αποτελεί και ένα μέσο διασκέδασης και αποφυγής της μοναξιάς και της κατάθλιψης, ειδικά των μεγαλύτερων ανθρώπων που μένουν μόνοι τους. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να επιλέγουμε σωστά πόση ώρα της ημέρας μας θα παρακολουθούμε τηλεόραση και τι προγράμματα θα επιλέξουμε. Τα ντοκιμαντέρ και τα παιχνίδια γνώσεων είναι ένας πολύ καλός τρόπος εξάσκησης του εγκεφάλου μας. Επιλέξτε τα!

3. Puzzles & παιχνίδια
Είναι γνωστό το πόσο βοηθητικά είναι τα παιχνίδια τύπου σταυρόλεξων και Sudoku στην αποφυγή της άνοιας. Το ίδιο είναι και τα παζλ αλλά και τα παιχνίδια γνώσεων καθώς γυμνάζουν και το μυαλό αλλά και τα χέρια μας. Ακόμη και μερικά λεπτά την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν τη δημιουργικότητά σας, τη μνήμη σας αλλά και την ικανότητά σας στη λήψη αποφάσεων. Τραβήξτε λοιπόν ένα παλιό παζλ από την ντουλάπα σας ή ανοίξτε ένα περιοδικό/εφημερίδα και δοκιμάστε να λύσετε το σταυρόλεξο ή ένα Sudoku. Εάν είστε με φίλους ή οικογένεια, παίξτε μερικά παιχνίδια με κάρτες ή επιτραπέζια παιχνίδια μαζί. Ακόμη και τα βιντεοπαιχνίδια που βασίζονται σε στρατηγική μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλό σας. Και φυσικά είναι σίγουρο ότι θα διασκεδάσετε!

4. Παίξτε ένα μουσικό όργανο
Είτε έχετε όμορφες αναμνήσεις από εκείνα τα μαθήματα πιάνου/κιθάρας που κάνατε ως παιδιά, είτε δεν έχετε δει ποτέ ούτε μια παρτιτούρα, τώρα είναι η ώρα να εγγραφείτε για μαθήματα μουσικής. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά από μόλις τέσσερις μήνες παίζοντας ένα όργανο, μία ώρα την εβδομάδα, οι ηλικιωμένοι εμφάνισαν βελτιώσεις στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την ακοή, τη μνήμη και την κίνηση των χεριών. Παρακολουθήστε, λοιπόν, ιδιωτικά ή ομαδικά μαθήματα μουσικής για ενήλικες μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, ωδείων και χορωδιών.

5. Γράψτε
Το γράψιμο με το χέρι είναι ακόμη μία μέθοδος που βοηθά στην τόνωση των περιοχών του εγκεφάλου που ασχολούνται με τη σκέψη, τη γλώσσα και τη μνήμη. Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσουμε ένα ημερολόγιο και που θα περιέχει αναμνήσεις του παρελθόντος, κάτι που μας έκανε εντύπωση μέσα στη μέρα μας, συνταγές, αλλά και ιστορίες που μπορεί να δημιουργήσουμε.

6. Γυμναστική
Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να αθλούμαστε/γυμναζόμαστε. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζουν όλοι είναι ότι, η γυμναστική εκτός του σώματος βοηθάει και το μυαλό μας. Η αερόβια γυμναστική, το περπάτημα, το ποδήλατο και κάθε είδους ελαφριά γυμναστική βοηθάει στην καλή λειτουργία της ροής του αίματος στον εγκέφαλό σας και επίσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, διαβήτη αλλά και να αποτρέψει την άνοια.

7. Υγιεινό φαγητό
Όπως και η άσκηση, έτσι και οι υγιεινές τροφές είναι καταλυτικός παράγοντας στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί καλά. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η υψηλή πρόσληψη λιπών και χοληστερόλης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για Alzheimer. Οπότε καλό θα ήταν όσο μπορείτε να μείνετε μακριά από τηγανητά και επιλέγετε τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, ψάρια, άπαχες πρωτεΐνες και ξηρούς καρπούς.

8. Ύπνος
Πιστεύετε ότι καθώς μεγαλώνουμε ο οργανισμός μας χρειάζεται λιγότερο ύπνο; Λοιπόν αυτό είναι απλώς ένας μύθος. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει και να επεξεργαστεί όλα όσα κάναμε και μαθαίνουμε μέσα στη μέρα. Απλώς καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να σχηματίσει αυτές τις βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για να αποτρέψετε αυτήν την απώλεια μνήμης, πρέπει να κοιμάστε (καλά) για τουλάχιστον επτά ή οκτώ ώρες τη νύχτα. Επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε αυπνίες, καθώς μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υγείας, άγχος ή ακόμα και στα φάρμακά σας.

Τελειώνοντας, το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας είναι η πνευματική, σωματική και κοινωνική δραστηριότητα και αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο το μυαλό μας παραμένει απασχολημένο. Η ανάπτυξη μιας ρουτίνας που συνδυάζει και τα τρία μπορεί να σας βοηθήσει στο να κρατήσετε το μυαλό σας αιχμηρό καθώς μεγαλώνετε και να μειώσετε τον κίνδυνο της απώλειας της μνήμης σας.

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος