Ηλικιωμένοι και η αξία της δια βίου μάθησης

Κάθε τέλος καλοκαιριού, ενδιαφερόμενοι και μη, νέοι, μεγαλύτεροι και ηλικιωμένοι περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων. Ακόμα και αν δεν υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον μέσα στην οικογένεια, σίγουρα κάποιο άτομο από τη γειτονιά, κάποιο παιδί φίλου, μια παλιά γνωριμία, ένα βαφτιστήρι αγωνιά και μαζί του αγωνιούν και πολλοί πολλοί άλλοι. Πρόκειται για μια τεράστια χαρά και ανταπόδοση των κόπων ετών και για λίγες μέρες τα συγχαρητήρια δεν σταματούν και μια γλυκιά χαρά και αισιοδοξία κατακλύζει όλους για τη νέα πορεία που ανοίγεται στους πρωτοετείς φοιτητές.

Τα τελευταία χρόνια, μαθαίνουμε όλο και για περισσότερους ηλικιωμένους που έκαναν το όνειρο πραγματικότητα. Άτομα που λόγω συνθηκών δεν είχαν καταφέρει να σπουδάσουν ή που αποφάσισαν ότι ποτέ δεν είσαι αρκετά μεγάλος για να ανοίξεις τα φτερά προς τη γνώση, προετοιμάζονται, δίνουν εξετάσεις, πετυχαίνουν και κάθονται ξανά στα φοιτητικά θρανία με μια συγκίνηση και ευγνωμοσύνη που μόνο η εμπειρία της ζωής μπορεί να αναγνωρίσει. Δημιουργούν ξανά φίλους, στόχο, γράφουν εργασίες και συζητούν ενεργά στις αίθουσες και αδημονούν για τους βαθμούς της εξεταστικής, ακριβώς όπως και οι νεότεροι συμφοιτητές τους.

Ακόμα όμως και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες να μάθουν νέα πράγματα ή να θυμηθούν παλιά. Υπάρχουν πολλοί χώροι δημιουργικής απασχόλησης ηλικιωμένων με οργανωμένες δράσεις, αλλά και άπειρες ιδέες που μπορούν να υλοποιήσουν οι ίδιοι. Ένα διαδικτυακό σεμινάριο, προπτυχιακές σπουδές εξ αποστάσεως, σχολές χορού, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ομάδες ξενάγησης και περιπάτων, σχολές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, πλεξίματος, χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, σκάκι, αθλημάτων…και η λίστα δεν τελειώνει. Το ότι αυτό το «χαρτί» μπορεί να μην φανεί επαγγελματικά χρήσιμο ποτέ, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην απόφαση. Είναι το ταξίδι που έχει σημασία.

Αν λοιπόν, πιστεύετε ότι οι ηλικιωμένοι της οικογένειάς σας έχουν ανάγκη από κάτι νέο και πολλή ακόμα ενέργεια να καταναλώσουν, δώστε τους την ιδέα και το κίνητρο. Και, ίσως, τον επόμενο Σεπτέμβριο να επισκεφθείτε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, όχι μόνο με τα παιδιά σας, αλλά και μαζί τους για να αγοράσετε τα απαραίτητα υλικά.

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος