Οι Ηλικιωμένοι δεν νιώθουν μοναξιά όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο

 

Το διαδίκτυο αντιμετωπίζεται ως φαινόμενο που καθορίζει τη σύγχρονη εποχή, θεωρείται κληρονομιά για τις επόμενες γενιές – δημιουργώντας ένα τεράστιο εμπόδιο στην ενθάρρυνση της χρήσης του από ηλικιωμένους. Το διαδίκτυο είναι ένα πολυεργαλείο  για όσους γνωρίζουν να το χειριστούν, για όσους όμως δεν γνωρίζουν,  μπορεί να είναι γλωσσοδέτης ή  και να φαντάζει περιττό.

Στις μέρες μας υπάρχει ένας μικρός αριθμός ηλικιωμένων που γνωρίζει να χειριστεί το διαδίκτυο και τα social media, για πολλούς από αυτούς θεωρείται τρόπος διαφυγής για άλλους τρόπος να αποφύγουν την κατάθλιψη, το άγχος και τη μοναξιά, φαινόμενα που επηρεάζουν κατά βάση την ψυχολογία των ηλικιωμένων.

Υπάρχουν όμως και  ηλικιωμένοι που ασχολούνται με το διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να γνωρίσουν καινούργια άτομα ή απλά να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους στο Facebook.

Σε μία έρευνα που ολοκλήρωσε η  καθηγήτρια τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου του Michigan, Shelia Cotten, αναφέρεται για το διαδίκτυο: “Πρόκειται για μια σημαντική θετική επίδραση που απορρέει από τους ίδιους τους ηλικιωμένους κάθε φορά που έχουν διάθεση να αποφύγουν τη μοναξιά και επιθυμούν να επικοινωνήσουν στα social media”.

Οι ηλικιωμένοι με τη χρήση του διαδικτύου μπορούν να φτιάξουν λογαριασμό στο Facebook και να κάνουν νέους φίλους, να παίξουν παιχνίδια, να λύσουν σταυρόλεξα, να βρουν παλιούς φίλους, να κατεβάσουν ταινίες, να ανεβάσουν φωτογραφίες, τραγούδια, να σχολιάσουν όσα διαβάσουν, να κάνουν chat και όλα όσα κάνει καθημερινά με ευκολία ένας νέος. Πού να χωρέσει μέσα σε όλα αυτά η κατάθλιψη;

Εκτός όμως από τους ηλικιωμένους που σερφάρουν στο ίντερνετ για να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους, υπάρχουν και οι ηλικιωμένοι για τους οποίους σύμφωνα με μια φετινή έρευνα το ίντερνετ είναι εργαλείο για δουλειά ή για διεκπεραίωση λογαριασμών π.χ. εμπορικές συμφωνίες, ανταλλαγή email, εξόφληση  κοινοχρήστων, ενοίκιο, ή ακόμα και για αγορές καθημερινών αναγκών (super market).

Η χρήση των υπολογιστών ή των laptops θεωρείται περισσότερο απαιτητική για τους ηλικιωμένους, φαίνεται όμως πως υπάρχει μια ιδιαίτερη προτίμηση για tablets αφού θεωρείται ότι είναι πιο εύχρηστα από τους χρήστες και δεν χρειάζονται  ιδιαίτερες γνώσεις.

Εκείνο που έχει σημασία με βάση τους μελετητές, είναι η εφαρμογή του μέτρου στη ζωή μας, σε όλες τις ηλικίες. Όπως τονίζει η καθηγήτρια τηλεπικοινωνιών, Cotten, “Εάν κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή όλη τη μέρα, αγνοώντας τους ρόλους που έχεις στη ζωή και τα πράγματα που πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητα, τότε η τεχνολογία σίγουρα έχει αρνητική επίδραση, όχι μόνο στους ηλικιωμένους ανθρώπους αλλά στον καθένα από εμάς. Αλλά όταν χρησιμοποιούμε με μέτρο το διαδίκτυο και ασχολούμαστε με πράγματα που βελτιώνουν τη ζωή μας, τότε η επιρροή είναι θετική, διασφαλίζοντας μας ψυχική υγεία και ευημερία”.

 

 

 

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος