Παππούς και Γιαγιά πόσο σημαντικοί είναι για το μεγάλωμα των παιδιών μας!

Ο ρόλος των παππούδων στην ανατροφή των παιδιών είναι πολύ σημαντικός σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι παππούδες αποτελούν για αυτά την πιο ζεστή και άνευ όρων αγκαλιά, αλλά και καταφύγιο σε έκτακτες περιπτώσεις ή όταν απλά ο μπαμπάς και η μαμά θέλουν να μείνουν λίγο μόνοι τους! Ακόμα και στις μικρές ηλικίες είναι το ίδιο σημαντικοί αφού αποτελούν πηγή φροντίδας, αγάπης και ασφάλειας. Ο παππούς και η γιαγιά είναι τα αγαπημένα πρόσωπα των παιδιών. Είναι αυτοί που «παραβαίνουν» τους κανόνες της μαμάς και του μπαμπά.

Σχέση αγάπης και στοργής 

Στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς δεν υπάρχουν περιορισμοί και κανόνες, τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν όπως θέλουν, να εκφραστούν ελεύθερα, να νιώσουν ότι κάποιος τα ακούει και τα καταλαβαίνει. Η καθημερινότητά μπορεί να υπάρξει συναρπαστική, μιας και η τηλεόραση είναι πάντα ανοιχτή χωρίς να υπάρχουν απαγορεύσεις. Έχουν πάντα γλυκά ή σοκολάτες και τα μπισκότα βρίσκονται σχεδόν σε κάθε συρτάρι. Η γιαγιά για φαγητό φτιάχνει ό,τι κάνει κέφι η όρεξη των εγγονιών της, έχει πάντα χρόνο για εκείνα και είναι πρόθυμη να δώσει χαρτζιλίκι παραπάνω από μια φορά.

 

Σχέση ισορροπίας

Η καθημερινή επαφή των παππούδων με την οικογένεια δεν ωφελεί μόνο τους γονείς και τα εγγόνια, αλλά παρέχει σημαντική συναισθηματική ανακούφιση στον παππού και τη γιαγιά όπως επίσης είναι ένα μέσο νοητικής ενδυνάμωσης για τους ηλικιωμένους. Η καθημερινότητά της ζωής τους γίνεται καλύτερη, το προσδόκιμο ζωής τους αυξάνεται, ενώ αποκτούν ισχυρό κίνητρο και νόημα να συνεχίσουν να ζουν και να προσφέρουν. Ακόμα και αν αισθάνονται ότι οι σωματικές τους δυνάμεις τους εγκαταλείπουν, η αγάπη για το μεγάλωμα των εγγονών, μια βόλτα, η εξιστόρηση ενός παραμυθιού, η επαφή με την οικογένεια, είναι αρκετή να δώσει μια νέα πνοή και να εξισορροπήσει συναισθήματα.

 

Μαγειρική

Ας το αναγνωρίσουμε, δεν υπάρχει καλύτερη μαγείρισσα απ’τη γιαγιά μας. Τα φαγητά της δεν είναι παρόμοια με της μαμάς που πάντα προσέχει τη δίαιτά μας! Είναι πιο ‘’βαριά’’, μαγειρεμένα με πάστα η οποία πηγαίνει ‘’παντού’’, πολύ αλάτι, ίσως και  λίγο λαδάκι παραπάνω και φυσικά το αγαπημένο της είναι οι τηγανιτές πατάτες! Η γιαγιά δεν μαγειρεύει ποτέ ένα φαγητό…Στην ερώτηση «τι φαγητό έχουμε σήμερα», απαντά: «έφτιαξα φακές, λίγη σπανακόπιτα και λίγο ρυζόγαλο για μετά. Μήπως θέλετε να τηγανίσω και λίγες πατατούλες;» Το σπίτι μυρίζει διαφορετικές μυρωδιές και για εκείνη ο απορροφητήρας είναι ένα μηχάνημα που δεν κατάλαβε ποτέ πως δουλεύει, για αυτό και απλά κοσμεί την κουζίνα σαν διακοσμητικό στοιχείο. Η μερίδα του πιάτου που αναλογεί στον καθένα είναι πάντα η διπλάσια απ’ αυτή με την οποία πραγματικά χορταίνει, γιατί στα μάτια της γιαγιάς όλη στην οικογένεια έχουν αδυνατίσει και γιατί «αν δε φας λίγο ακόμα, πώς θα δυναμώσεις;»

 

Ιστορίες από τα παλιά

Η γιαγιά και ο παππούς δεν σταματούν ποτέ να λένε ιστορίες για τη δική τους ζωή, για τα δικά τους παιδικά χρόνια, ιστορίες τις οποίες μπορεί να έχεις ακούσει χιλιάδες φορές, αλλά που πάντα χαίρεσαι να ακούς με την ίδια προσοχή. Οι ιστορίες τους σε διδάσκουν ταπεινότητα, μετριοφροσύνη και σκληρή δουλειά, αν θέλεις να πας μπροστά. Οι συμβουλές τους μπορεί να είναι απλές, αλλά είναι γεμάτες περιεχόμενο και με κάποιο μαγικό τρόπο αποδεικνύονται πάντα αποτελεσματικές.

Οι παππούδες μας είναι οι δεύτεροι γονείς μας, εξ’ ού και η λαϊκή ρήση: «του παιδιού μου το παιδί είναι 2 φορές παιδί μου». Σπάνια κάνουν κήρυγμα και αν καμιά φορά μαλώσουν τα εγγονάκια τους, εκείνοι στενοχωριούνται περισσότερο. Είναι υπερβολικά στοργικοί  και κάνουν τα πάντα για να έχεις μια καλή ζωή και να σε βλέπουν να χαμογελάς. Ας τους ευχαριστήσουμε για τις αξίες και ήθη που μας δίδαξαν και ας τους δείξουμε ότι κατέχουν μια μεγάλη θέση στην καρδιά μας και ότι δεν θα να φύγουν  ποτέ από εκεί.

*Αφιερωμένο στην δική μου γιαγιά που συνέβαλε στο να είμαι ο άνθρωπος που είμαι σήμερα και θα είναι χαραγμένη στη μνήμη και στην καρδιά μου για πάντα. Αφιερωμένο και σε όλες τις γιαγιάδες και τους παππούδες του κόσμου.

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος