Πώς να φροντίζεις τον εαυτό σου όταν είσαι ο ίδιος φροντιστής

 

Η λαϊκή παροιμία «του μπαλωματή τα παιδιά παπούτσια δεν έχουν» είναι μία από τις πιο σοφές και αγαπημένες της παράδοσής μας και με διπλό νόημα. Αφενός ο μπαλωματής θέλει μετά τη δουλειά να ξεκουραστεί και όχι να ασχοληθεί με άλλα παπούτσια – κι ας είναι των παιδιών του – και από την άλλη υπάρχει η αίσθηση ότι ο μπαλωματής για κάποιο λόγο έχει μαγικά λυμένες τις ανάγκες του στον συγκεκριμένο τομέα. Και κάπως έτσι φανταζόμαστε ότι οι γιατροί δεν αρρωσταίνουν ποτέ, οι νοσηλευτές ξέρουν πάντα πώς να αντιμετωπίσουν έναν πονοκέφαλο, οι μάγειρες έχουν πάντα έτοιμο φαγητό και οι φροντιστές δεν έχουν ανάγκη από φροντίδα…

Η αλήθεια είναι πως ο γιατρός θα ξαπλώσει με ανακούφιση να εξεταστεί από συνάδελφο, η νοσοκόμα θα νιώσει  ευγνωμοσύνη για το παυσίπονο που θα της προσφέρουν για τον πονοκέφαλο, ο μάγειρας θα ενθουσιαστεί με ένα έτοιμο πιάτο φαγητό στο τραπέζι και ο φροντιστής θα δεχτεί με συγκίνηση την ειλικρινή ερώτηση «Αλήθεια, εσύ πώς είσαι;». Σε όποιο τομέα φροντίδας και να ανήκουμε, αλλά ειδικά σε αυτόν της φροντίδας ηλικιωμένων, οι ώρες ανάσας είναι ζωτικής σημασίας. Ξαπλώστε έστω και για μισή ώρα όταν ο ασθενής που φροντίζετε κοιμάται, αγοράστε ένα διαφορετικό ρόφημα από τα συνηθισμένα όταν βγείτε για τα ψώνια του σπιτιού και απολαύστε το, πάρτε ένα τηλέφωνο μια φίλη σας, στρώστε όμορφα το τραπέζι του μεσημεριανού ακόμα και αν τρώτε μόνη/μόνος σας, τραγουδήστε ή ακούστε μουσική, μιλήστε στην γειτόνισσα όταν απλώνετε τα ρούχα, χαζέψτε το ηλιοβασίλεμα. Η δουλειά του φροντιστή ηλικιωμένων, ειδικά όταν είναι σε εσωτερική απασχόληση, είναι πολύ μοναχική, μονότονη και εξαντλητική. Συνεπώς, τα ουσιαστικά διαλείμματα δεν έχουν όφελος μόνο για σας, αλλά και για τον ασθενή που φροντίζετε, καθώς η δική σας διάθεση, επηρεάζει σημαντικά και την δική του.

Και αν όλα τα παραπάνω δεν δείχνουν να αποδίδουν, είναι σημαντικό και ώριμο να σκεφτείτε την περίπτωση βοήθειας από κάποιον ειδικό, όπως ένας ψυχολόγος, ο οποίος θα σταθεί με επαγγελματισμό και γνώση δίπλα σας και θα σας στηρίξει ουσιαστικά στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει. Στην Safecare, εκτός από το να προτείνουμε το πολύτιμο έργο σας στις οικογένειες που έχουν ανάγκη, μπορούμε να προτείνουμε σε εσάς τον κατάλληλο υποστηρικτή. Καλέστε μας στο 210220184 ή στείλτε μας email στο info@safecare.gr για να βρούμε μαζί τον δικό σας φροντιστή.

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος