Δραστηριότητες για ηλικιωμένους -γιατί είναι ζωτικής σημασίας

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι απίστευτα γρήγοροι και απαιτητικοί. Οι υποχρεώσεις μας  ως μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι είναι τόσο πολλές, που το μόνο που θέλουμε στο τέλος της μέρας είναι να μην κάνουμε απολύτως τίποτα. Ο καναπές είναι απίστευτα δελεαστικός και όταν η τηλεόραση προβάλλει την αγαπημένη μας σειρά, νιώθουμε ευτυχισμένοι και μόνο στην ιδέα ότι λίγο πριν τον βραδινό ύπνο δεν θα χρειαστεί να κάνουμε απολύτως τίποτα, παρά μόνο να απολαύσουμε στιγμές σιωπής και χαλάρωσης.

Τί γίνεται όμως όταν ο καναπές και η τηλεόραση είναι το μόνο σχέδιο δράσης για όλη την ημέρα; Θα είναι υπέροχα για κάποιες μέρες, ίσως και 1-2 μήνες, αλλά θα είναι υπέροχα για πάντα; Ακόμα και στη σκέψη είναι στενάχωρο, μοναχικό και ατελείωτο. Μία ζωή χωρίς προοπτική, κάπως έτσι μοιάζει. Ξαφνικά η χρησιμότητα μας ως άνθρωποι όλο και μειώνεται, παύουμε να είμαστε αναγκαίοι για τους άλλους, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις (ιδιαίτερα τις τεχνολογικές), κάποιος άλλος ψωνίζει για μας, κάποιος άλλος πάει στην τράπεζα για μας, κάποιος άλλος πληρώνει τους λογαριασμούς μας και  πολλές φορές, μαγειρεύει, κάνει τις δουλειές του σπιτιού, αποφασίζει. Αυτό το τελευταίο ειδικά είναι δυσβάσταχτο. Για σκεφτείτε λίγο μια ζωή χωρίς καμία επιλογή; Χωρίς κανείς να μας ρωτάει τη γνώμη μας ακόμα και για το παραμικρό.

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω συμβαίνουν. Και συμβαίνουν, όχι γιατί οι ηλικιωμένοι δεν έχουν καλούς φροντιστές ή καλούς γιους ή κόρες. Η ζωή είναι γρήγορη και οι ρυθμοί της δεν αφήνουν χρόνο ούτε για σκέψη των παραπάνω μερικές φορές. Οι εν λόγω συγγενείς έχουν συνήθως και δικές τους οικογένειες, πολλές υποχρεώσεις, είναι εργαζόμενοι, έχουν και άλλα προβλήματα, πολλές φορές σύνθετα και πολυποίκιλα. Όπως μαθαίνουμε ως γονείς πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας, έτσι μαθαίνουμε και ως ώριμοι ενήλικες πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός χρόνος με τους ηλικιωμένους γονείς μας. Και, πιστέψτε μας, ακόμα και οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί τους  δεν διαφέρουν πολύ. Παζλ, σταυρόλεξα, πλέξιμο, κέντημα, τραγούδια, sudoku, γκρινιάρης, φιδάκι, monopoli, scrabble, uno, παιχνίδια γνώσεων και μνήμης, βιβλία, μαγειρική, ζύμωμα ψωμιού, κουλουράκια, ακόμα και πλαστελίνες και πηλό. Όλα τα παραπάνω εκτός του ότι δημιουργούν τις συνθήκες για να περάσουμε όμορφο χρόνο μαζί τους και να γεμίσουν τη μέρα τους ευχάριστα, ενισχύουν τη μνήμη, την αντίληψη, τη λεπτή κινητικότητα, τη συνδυαστική σκέψη. Αλλά πιο πολύ τους κάνουν να αισθάνονται ακόμα δυνατοί, οξυδερκείς και σημαντικοί. Και, όλοι ξέρουμε πολύ καλά, πόσο ουσιαστική είναι αυτή η αίσθηση για την καλή τους ψυχολογία.

Μέσα στη μέρα, μπορούμε να ζητάμε την άποψή τους για τα συστατικά μιας συνταγής από τη νοικοκυρά μητέρα μας, για το κατάλληλο κατσαβίδι για μια εργασία από τον ξυλουργό πατέρα μας, για την λύση σε μια άσκηση μαθηματικών του γιου μας από τον αγαπημένο μας θείο που τόσο του άρεσε να μας βοηθάει στα μαθήματα όταν ήμασταν εμείς μαθητές. Κρατάμε στη σκέψη μας την ισχυρή ανάγκη που έχουμε όλοι μας να είμαστε σημαντικοί για κάποιον και προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να κάνουμε τους ανθρώπους μας να νιώθουν έτσι. Και όταν η ζωή δεν μας αφήνει χρόνο και περιθώρια, ζητάμε την βοήθεια ενός φροντιστή για να αναλάβει την υγιεινή, τα ψώνια, το μαγείρεμα  και να μας αφήσει εμάς τον απαραίτητο χρόνο στην ημέρα μας για να μπορέσουμε να παίξουμε με τον πατέρα μας για μια παρτίδα «Ξερή» ή για να συνεχίσουμε το πλέξιμο με τη μητέρα μας. Η αγάπη στο βλέμμα τους και η ζεστασιά στο χάδι τους είναι ευλογίες μιας ζωής και οι στιγμές μαζί τους πολύτιμες. Ας τις γεμίσουμε λοιπόν με όση περισσότερη χαρά μπορούμε μην ξεχνώντας να τους κατατροπώσουμε στο scrabble και το uno. 😊  Και αν χρειαστούμε οικιακή βοηθό ή φροντιστή ηλικιωμένων για να στηρίξουν την οικογένειά μας, δεν χρειάζεται να κάνουμε την αναζήτηση μόνοι μας. Καλούμε την Safecare στο 2102204184 και οι άνθρωποι της ομάδας της  θα  σταθούν δίπλα μας, θα ακούσουν με ουσιαστική προσοχή τις ανάγκες μας και θα μας προτείνουν τις πιο κατάλληλες λύσεις. Και πόσο απίστευτα σημαντικό είναι , που δεν θα αισθανόμαστε ούτε εμείς μόνοι μας.

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος