Πώς να μετατρέψετε ένα σπίτι ασφαλές για τους ηλικιωμένους

 

Δυστυχώς τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι τόσο ευάλωτα που κινδυνεύουν ακόμα και στο ίδιο τους το σπίτι. Το πέρασμα των χρόνων μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στον άνθρωπο, π.χ. σωματική αδυναμία, μειωμένη ικανότητας ανάρρωσης, επιρρέπεια στις λοιμώξεις, μεγαλύτερη αστάθεια. Οι αλλαγές στο σπίτι και στην καθημερινότητα τους κρίνονται απαραίτητες για να εξασφαλίσουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον αλλά και για να τους βοηθήσουμε να απολαύσουν την ανεξαρτησία τους.

Αντιολισθητικές λαβές τοίχων

Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές λαβές τοίχων για ασφαλή συγκράτηση. Μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού ή όπου υπάρχει ανάγκη στήριξης (π.χ. μπάνιο, ντουζιέρα, χολ, κουζίνα) με μέγιστη ασφάλεια, για την αποφυγή γλιστρήματος ή πτώσης.

Φροντίστε στο σπίτι να υπάρχει επαρκή φωτισμός

Φροντίστε να υπάρχει επάρκεια φωτισμού σε όσα περισσότερα δωμάτια γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι μικρότερος ο κίνδυνος για τραυματισμούς. Ακόμα βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες θα βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το κρεβάτι, τη βιβλιοθήκη, το μπάνιο κλπ. ώστε να είναι προσιτοί και να μην χρειάζεται οι ηλικιωμένοι να τεντωθούν κατά την διάρκεια της νύχτας.

Σωστή διάταξη επίπλων

Φροντίστε η διάταξη του σπιτιού να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει στους ηλικιωμένους να μην καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να μετακινήσουν τα έπιπλα ή να σκύψουν για να περάσουν ή να καθίσουν σε αυτά. Σιγουρευτείτε ότι τα έπιπλα είναι “σταθερά” τοποθετημένα, διαφορετικά χρησιμοποιείστε αντιολισθητικά πατάκια ή ταινία.

Κάντε την κουζίνα ασφαλή

Φροντίστε όλα τα αντικείμενα (κουτάλια, πιρούνια, μαχαίρια, χαρτοπετσέτες, ποτήρια κλπ.) που χρησιμοποιούνται καθημερινά να είναι σε κοντινή απόσταση από το τραπέζι του φαγητού. Προτιμήστε κουζίνες “παλαιού τύπου” με κουμπιά και όχι με διακόπτες αφής-κεραμικές εστίες.

Κάντε το μπάνιο ασφαλές

Το 70% των ηλικιωμένων που έχουν κάποια πτώση στο σπίτι συνήθως είναι στο μπάνιο. Το μπάνιο θεωρείται ίσως από τα πιο επικίνδυνα δωμάτια λόγο της ολισθηρότητας του πατώματος μετά το ντους. Φροντίστε να τοποθετήσετε αντιολισθητικά πατάκια δίπλα στο ντους και στο νεροχύτη καθώς και ένα υπερυψωμένο κάθισμα τουαλέτας.

Γενικές οδηγίες

Πριν αποχωρήσετε από το σπίτι των αγαπημένων σας προσώπων, κάντε ένα προσεχτικό έλεγχο κυρίως στο πάτωμα, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πεταμένα βιβλία, περιοδικά, ρούχα κλπ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει σε κάποιο εμφανές σημείο λίστα με αριθμούς επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε μία φορητή συσκευή συναγερμού για να τη χρησιμοποιεί το αγαπημένο σας πρόσωπο για βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης καθώς και κάμερες για να μπορείτε να παρακολουθείτε την κίνησή τους μέσα στο σπίτι (ειδικά σε περιπτώσεις που ανησυχείτε γιατί π.χ. δεν σηκώνουν το τηλέφωνο).

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να βρείτε στη Safecare.gr, Νοσηλευτή, Γηροκόμο, Φροντιστή ΑΜΕΑ, εύκολα και γρήγορα. Η ομάδα μας βρίσκεται κοντά σας για να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος