ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Μετά από 2 χρόνια καραντίνας, όλοι έχουμε την ανάγκη να πάμε διακοπές για λίγες μέρες κάπου, σωστά; Είτε όμως φύγουμε  για λίγες μέρες είτε για περισσότερες, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να αφήσουμε το σπίτι μας ασφαλές και καθαρό. Ας δούμε μερικά από αυτά μαζί.

 

Τακτοποιούμε το σπίτι μας

Είναι καλό να αφήσουμε το σπίτι μας καθαρό πριν φύγουμε για το ταξίδι μας, έτσι ώστε να μην χρειαστεί με το που έρθουμε κουρασμένοι να πρέπει να αρχίσουμε την φασίνα. Γι’ αυτό μπορούμε να κάνουμε μία μικρή γενική όπως σκούπισμα, σφουγγάρισμα, πλύσιμο των πιάτων και των μπάνιων. Αυτό αποτρέπει και τα διάφορα ζωύφια να ‘φωλιάσουν’ στο σπίτι μας. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι πρέπει ταυτόχρονα να φροντίσουμε να μαζέψουμε τις βαλίτσες και να συγυρίσουμε το σπίτι, πράγμα σχεδόν αδύνατο! Καλό είναι λοιπόν να ζητήσουμε βοήθεια. Μια οικιακή βοηθός μπορεί να μας απαλλάξει από την κούραση και το άγχος της τελευταίας στιγμής αναλαμβάνοντας το καθάρισμα του σπιτιού μας. Σίγουρα θα την ευγνωμονούμε όταν επιστρέψουμε σε ένα καθαρό σπίτι μετά τις διακοπές!

 

Καθαρίζουμε το ψυγείο μας

Λίγες μέρες πριν την αναχώρησή μας φροντίζουμε να μην αγοράσουμε τρόφιμα που δεν χρειαζόμαστε. Επίσης, καθαρίζουμε το ψυγείο μας, για να δούμε αν υπάρχει κάτι που έχει λήξει ώστε να το πετάξουμε ή αν πρόκειται κάτι να λήξει να το καταναλώσουμε, πριν φύγουμε. Έτσι  όταν γυρίσουμε, θα αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες μυρωδιές.

 

Φροντίζουμε τα φυτά μας

Αν μας αρέσουν τα φυτά και έχουμε γλάστρες στο μπαλκόνι μας ή στην αυλή μας, πρέπει να φροντίσουμε για το πότισμα τους προκειμένου να μην ξεραθούν. Μία λύση σ’ αυτό είναι να δώσουμε τα κλειδιά μας σ’ έναν γείτονα που εμπιστευόμαστε ή ένα οικογενειακό/φιλικό μας πρόσωπο για να τα ποτίζει. Διαφορετικά μπορούμε να προμηθευτούμε συσκευές αυτόματου ποτίσματος και να τις ενεργοποιήσουμε τις μέρες και ώρες που τα φυτά μας έχουν ανάγκη.

 

Φροντίζουμε για τα κατοικίδιά μας

Δεν χρειάζεται φυσικά να πούμε κάτι γι’ αυτό, αλλά αν έχουμε κατοικίδια στο σπίτι πρέπει να τα φροντίζουμε όσο την οικογένειά μας, γιατί είναι οικογένειά μας. Εδώ υπάρχουν τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι να τα πάρουμε μαζί μας στο ταξίδι. Υπάρχουν καταλύματα σχεδόν σε όλα τα μέρη τις Ελλάδας που επιτρέπουν τα κατοικίδια στο δωμάτιο. Η δεύτερη επιλογή μας είναι να αναλάβει την ολιγοήμερη φροντίδα τους ένα συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο. Και η τρίτη μας επιλογή είναι να τα αφήσουμε σε ένα ξενοδοχείο για κατοικίδια.

 

Εξοικονομούμε ενέργεια

Αν πρόκειται να λείψουμε για αρκετό καιρό δεν υπάρχει λόγος να αφήνουμε συνδεδεμένες τις συσκευές μας στην πρίζα και να χαλάμε άσκοπα ρεύμα και ενέργεια. Αποσυνδέουμε, λοιπόν, τις ηλεκτρικές μας συσκευές και έτσι μένουμε ήσυχοι πως δεν πρόκειται να πάθουν κάποια βλάβη από πιθανό βραχυκύκλωμα. Αν επίσης το ψυγείο και η κατάψυξή μας είναι εντελώς άδεια, μπορούμε να κλείσουμε και το γενικό.

 

Ελέγχουμε αν κλείσαμε τις απαραίτητες συσκευές και εγκαταστάσεις

Λίγο πριν φύγουμε από το σπίτι μας για το ταξίδι μας, ελέγχουμε αν έχουμε κλείσει όλες τις ηλεκτρικές μας συσκευές, όπως τα μάτια τις κουζίνας αλλά και τον θερμοσίφωνα. Είναι πολύ εύκολο, καταλάθος, να ξεχάσουμε κάτι ανοιχτό ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή και ηλικιωμένα άτομα, που μπορεί να άνοιξαν για παιχνίδι ή ξέχασαν να τα κλείσουν αντιστοίχως. Ακόμη ελέγχουμε το θερμοστάτη του καλοριφέρ μας και κλείνουμε τις βάνες του νερού.

 

Ασφαλίζουμε το σπίτι μας

Όσοι έχουμε εγκατεστημένο συναγερμό πρέπει φυσικά να τον ενεργοποιήσουμε  και να ειδοποιήσουμε την εταιρεία για το διάστημα που θα λείπουμε.

Μία ακόμη λύση πέραν του συναγερμού είναι τα φώτα. Όσο θα λείπουμε θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει ένα φως αναμμένο, συνήθως βεράντας ή εισόδου, που να δείχνει ότι το σπίτι κατοικείται ενώ εμείς απουσιάζουμε. Τώρα αν θέλουμε να είμαστε πιο πειστικοί μπορούμε να βάλουμε χρονοδιακόπτες ή φωτοκύτταρα σε κάποια από τα φώτα περιμετρικά του σπιτιού. Αυτό μπορεί να είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τους επίδοξους διαρρήκτες.

Ακόμη, πρέπει να φροντίσουμε να μην έχουμε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στο σπίτι μας. Θα ήταν προτιμότερο να γίνει μια κατάθεση στην τράπεζα ώστε να είμαστε πιο σίγουροι. Το ίδιο και με τα αντικείμενα αξίας, όπως τα κοσμήματα. Φροντίζουμε είτε να τα μεταφέρουμε σε μια τραπεζική θυρίδα ή να προσπαθήσουμε να τα ‘κρύψουμε’ σε σημεία που δεν θα πήγαινε το μυαλό των διαρρηκτών.

 

Τέλος, κατεβάζουμε καλά τα παντζούρια και κλειδώνουμε καλά μπαλκονόπορτες και την εξωτερική μας πόρτα.

Ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές να σας βοηθήσουν να απολαύσετε τις διακοπές πιο ξένοιαστα και ήρεμα.

 

 

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος