Μετά τη σύνταξη; Ίσως είναι μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα;

 

Ήρθε η στιγμή για νέα ξεκινήματα

Μετά τη σύνταξη πολλοί ηλικιωμένοι πιστεύουν ότι η ζωή τους “τελείωσε”, νιώθουν σαν ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται απόσυρση. Δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο, πόσο μάλλον να κάνουν καινούργιες φιλίες, να βρουν νέα ενδιαφέροντα, να κάνουν ταξίδια ή να βρουν κάποιο χόμπι που θα τους ευχαριστεί.

Η ηλικία δεν θα έπρεπε να μετράει

Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που βγαίνουν σε σύνταξη σε διαφορετικές ηλικίες. Tο γεγονός αυτό έχει να κάνει με πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες π.χ. το ταμείο ασφάλισης, η φύση της εργασίας κλπ. Η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου που βγαίνει σε σύνταξη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όσο πιο νέος είναι ο συνταξιούχος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να βρει δραστηριότητες οι οποίες θα βοηθήσουν να ενταχθεί στη νέα πραγματικότητα. Για μεγαλύτερες ηλικίες είναι σαφώς πιο δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο.

Αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί “νέος” αισθάνεται ότι έχει ακόμη μεγάλο περιθώριο να κάνει πράγματα στη ζωή του. Έχει το σθένος και την όρεξη να οραματιστεί, να ταξιδέψει, ακόμη και να ξεκινήσει μια δεύτερη δουλεία. Περισσότερο ρόλο όμως παίζει η νοοτροπία και η φυσική του κατάσταση. Όταν μια γυναίκα ή άντρας προέρχεται από μια λειτουργική και ζωντανή οικογένεια και οι σχέσεις με το σύντροφο και τα παιδιά του είναι καλές, μπορεί να απευθυνθεί στους δικούς του και να μιλήσει για όσα τον προβληματίζουν. Έτσι είναι εύκολο να δει θετικά την συνταξιοδότηση.

Μετά τη σύνταξη έρχεται η κατάθλιψη;

Η συνταξιοδότηση, όπως όλες οι αλλαγές, είναι μια φάση η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ανάγκη για επικοινωνία. Η εμφάνιση της κατάθλιψης είναι συχνή στους ανθρώπους που συνταξιοδοτούνται, αφού στις δυτικές κοινωνίες έχουμε ταυτίσει την ύπαρξή μας με το “κάνω”. Αν αυτός ο παράγοντας φύγει, νιώθουμε ότι δεν είμαστε πια χρήσιμοι και σημαντικοί, δεν έχουμε τι να κάνουμε και δεν μπορούμε απλά να “είμαστε”. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη είναι πιθανό να εμφανιστεί όταν υπάρχει ένα καταθλιπτικό υπόστρωμα. Αν αντιληφθούμε να εμφανίζονται προβλήματα υγείας, όταν βλέπουμε τον άνθρωπό μας να κλείνεται στον εαυτό του, να μην έχει παρέες και να μην επιδιώκει την επικοινωνία, είναι καλό να ζητήσουμε τη γνώμη και τη βοήθεια ενός ειδικού.

Προετοιμασία

Η καλύτερη λύση ώστε να αντιμετωπίσετε το στρες της σύνταξης είναι η προετοιμασία. Πως μπορείτε να το πετύχετε αυτό; Δημιουργήστε ισχυρές κοινωνικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, αποκτήστε περισσότερα ενδιαφέροντα-χόμπι, ασχοληθείτε με τον κήπο σας, σκεφτείτε την μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι που θα σας δίνει χαρά.

Ενεργοί-παππούδες/γιαγιάδες

Κρατήστε τα εγγόνια σας! Αλάνθαστη λύση όσα χρόνια και αν περάσουν. Όσο περισσότερο κρατάτε και συναναστρέφεστε τα εγγόνια σας, τόσο πιο ευτυχισμένοι μπορείτε να γίνετε. Τα μικρά παιδιά θα σας δώσουν χαρά, αισιοδοξία και θα ξανανιώσετε χρήσιμοι και χαρούμενοι.

Διαφορές γυναικών – αντρών

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες αντιδρούν τελείως διαφορετικά από τους άντρες όταν βγαίνουν στη σύνταξη. Οι άντρες δυσανασχετούν περισσότερο γιατί έχουν συνηθίσει να εργάζονται και να προσφέρουν περισσότερα εκτός σπιτιού, ενώ οι γυναίκες που τα προηγούμενα χρόνια συνδύαζαν και τα δύο, τους είναι πιο εύκολο να ασχοληθούν μόνο με το σπίτι και να νιώθουν το ίδιο καλά. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την ιδέα της σύνταξης περισσότερο ως ανακούφιση παρά ως απόσυρση. Νιώθουν έτοιμες να προσφέρουν στην οικογένειά τους, στα εγγόνια τους και να έχουν μια χαρούμενη και ισορροπημένη συναισθηματική ζωή.

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος