10 Δραστηριότητες για ηλικιωμένους, εμπνευσμένες από τα εγγόνια τους!

Οι ηλικιωμένοι της ζωής μας μάς εμπνέουν! Ως παιδιά και εγγόνια οι ίδιοι, γνωρίζουμε από τη δική μας εμπειρία τον τόσο σημαντικό τους ρόλο στη ζωή μας. Μερικές φορές όμως, μπορεί να είναι δύσκολο να τους κρατήσουμε αφοσιωμένους σε δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν ουσιαστικά και οι ίδιοι. Να λοιπόν μια λίστα με 10 δραστηριότητες για ηλικιωμένους με βάση τις αναμνήσεις μας με τους παππούδες μας. 😊

Ως φροντιστές, περνάμε πολύ χρόνο να ανησυχούμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και πολύ λίγο περνώντας πραγματικά καλά. Θα έπρεπε να είναι ευχάριστη και όχι ανησυχητική η εύρεση διασκεδαστικών δραστηριοτήτων, η οποία είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για την καθημερινότητα όλων μας. Έτσι, για να το κάνουμε ευκολότερο, καταλήξαμε σε μια λίστα, βασισμένη σε αναμνήσεις από τους ηλικιωμένους της ζωής μας. Για πολλούς από εμάς, εκείνα τα απογεύματα και τα βράδια που περνούσαμε παρέα με τους παππούδες μας, οδήγησαν σε μια δια βίου ευχάριστη συνήθεια: μαγειρική, φωτογραφία, μουσεία και μουσική. Αποφασίσαμε να μοιραστούμε αυτές τις δραστηριότητες με την ελπίδα ότι θα εμπνεύσουμε και άλλους. Τα περισσότερα, πιστεύουμε, είναι καλύτερα από το bingo ή, τουλάχιστον, το ίδιο ευχάριστα.

 

1 – Μαγειρική: Πειραματιστείτε στην κουζίνα

Όταν η Άντζελα Ζ. σκέφτεται τη γιαγιά της, σκέφτεται…ρολά κρεμμυδιού! Στην πραγματικότητα, μπορεί κυριολεκτικά να τα γευτεί και μόνο με την ανάμνηση. Η Άντζελα μεγάλωσε στην κουζίνα βοηθώντας τη γιαγιά της, παρακολουθώντας τη να ζυμώνει, να κοσκινίζει το αλεύρι και στη συνέχεια να το απλώνει πριν αφήσει την Άντζελα να ετοιμάσει τη γέμιση. Μερικές φορές, όταν είχαν διάθεση για περιπέτεια, έβαζαν φυστικοβούτυρο μέσα για να κάνει τη διαφορά. Το αγαπημένο σημείο της Άντζελας ήταν το τελευταίο βήμα της συνταγής, όταν η γιαγιά της έπιανε τις άκρες και τις δίπλωνε σε λουλούδια, πλάθοντας τη ζύμη ανάμεσα στα δάχτυλά της. Η Άντζελα δεν είχε ποτέ το «άγγιγμα» της γιαγιάς της, αλλά όπως της είχε πει η ίδια, στο τέλος, όλοι θα το έτρωγαν με ευχαρίστηση και αυτό είχε σημασία.

Το μαγείρεμα είναι μια πολύ σημαντική δραστηριότητα για τους ηλικιωμένους και οι μυρωδιές και οι γεύσεις μπορεί να είναι μια υπέροχη αλλαγή. Η αφή, τα αρώματα, η θερμότητα και η ζωντάνια της κουζίνας ενεργοποιούν το μυαλό σε πολλά επίπεδα. Δοκιμάστε λοιπόν νέες συνταγές και πειραματιστείτε!

 

2 – Φωτογραφία: Δείτε τον κόσμο μέσα από έναν διαφορετικό φακό

Ο Francis W. σπάνια έβλεπε τον παππού του χωρίς φωτογραφική μηχανή περασμένη στο λαιμό του. Φορούσε το λουρί της κάμεράς του σαν κασκόλ, «στολίζοντας» κάθε ρούχο. Στο σπίτι, είχε στοίβες από παλιά άλμπουμ φωτογραφιών διάσπαρτα και μερικές φορές ο Φράνσις τα ξεφύλλιζε. Κοιτάζοντας τις λήψεις του παππού του, ο Φράνσις έβλεπε μια πλευρά του που δεν είχε ξαναδεί – μια πιο ήπια πλευρά, με το καπέλο του να πέφτει στα μάτια του καθώς κοιτούσε πλάγια την κάμερα. Για μια μοναδική στιγμή, ήταν το θέμα και όχι ο φωτογράφος, και για πρώτη φορά ο Φράνσις μπορούσε να φανταστεί τον παππού του ως νεαρό άντρα – αγόρι, μαθητή, πατέρα. Θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή που κουβαλούσε μαζί του – τη ζωή που τον έκανε αυτό που ήταν σήμερα. Μέσα από τα στιγμιότυπα, ο Φράνσις είδε ένα οικογενειακό ιστορικό που δεν γνώριζε, κρυμμένο στις σκονισμένες σελίδες του οικογενειακού άλμπουμ φωτογραφιών.

Η φωτογραφία είναι μια θαυμάσια δραστηριότητα για ηλικιωμένους, ειδικά εκεί που οι αναμνήσεις αρχίζουν και γίνονται θολές. Η λήψη και η γρήγορη εκτύπωση φωτογραφιών μπορεί να αυξήσει και την πρόσφατη ανάμνηση γεγονότων. Η σύγκριση λήψεων από τα ίδια αντικείμενα όπως ένα λουλούδι ή ένα πιάτο φαγητό μπορεί να δώσει ουσία στην παρούσα στιγμή με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο.

 

3 – Κοντινές έξοδοι: Γνωρίστε τη γειτονιά σας με μια γεύση τη φορά!

Η Caroline K. μπορεί μόνο να ευγνωμονεί τη γιαγιά της για τα γλυκά παιδικά της χρόνια. Κάθε φορά που εκείνη την έπαιρνε από το σχολείο, πήγαιναν κατευθείαν στο τοπικό καφέ για ένα παγωμένο γιαούρτι. Και οι δύο ήξεραν τι θα παραγγείλουν, αλλά αυτό δεν τους εμπόδιζε να δοκιμάσουν πρώτα κάθε διαθέσιμη γεύση. Κατά τη διάρκεια του καύσωνα του καλοκαιριού, ακολουθούσαν τα παιχνίδια σόφτμπολ της Καρολάιν και η Καρολάιν έτρωγε τόσο γρήγορα το γιαούρτι της, που έπρεπε μετά να πιέσει τον αντίχειρά της στην οροφή του στόματος της για να σταματήσει το πάγωμα του εγκεφάλου, ακριβώς όπως της είχε μάθει η γιαγιά της. Στη συνέχεια, όταν η Καρολάιν έκλεισε τα 17, οι ρόλοι τους αντιστράφηκαν. Την ημέρα που η Καρολάιν ξεκίνησε τις καλοκαιρινές της διακοπές μετά το σχολείο, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να οδηγήσει στο σπίτι της γιαγιάς της και να την κεράσει ένα παγωμένο γιαούρτι.

Οι έξοδοι από το σπίτι είναι μια πολύ σημαντική δραστηριότητα για τους ηλικιωμένους. Είναι εύκολο να δημιουργήσετε ένα τελετουργικό όπως να πιείτε μαζί ένα τσάι, να πάτε στη βιβλιοθήκη ή να περπατήσετε μέχρι το τοπικό ζαχαροπλαστείο. Ειδικά αν το προσωπικό είναι φιλικό, μπορεί να κάνει μια θαυμάσια διαφορά στη ζωή ενός αγαπημένου προσώπου να βγει έξω και να αλληλοεπιδράσει με νέους ανθρώπους.

 

4 – Παιχνίδια: Ο Τομ και ο Τζέρι μετατρέπεται σε ρυμουλκό

Το πρώτο πράγμα που έκανε η θεία Abena όταν η Akua N. μπήκε στο σπίτι ήταν να την τυλίξει στη ζεστασιά της αγκαλιάς της. Η αγκαλιά της συνοδευόταν πάντα από ένα μακρύ «ατούουου», το οποίο στον πολιτισμό των Ακάν είναι η λεκτική αναγνώριση της ευγνωμοσύνης του ενός για την παρουσία του άλλου. Μόλις η θεία Αμπένα να χαλάρωνε τη αγκαλιά της, κάθονταν μαζί με την Ακούα στον καναπέ και παρακολουθούσαν τον Τομ και τον Τζέρι με την Ακούα και τον αδερφό της Τζορτζ να κουρνιάζουν κάτω από την αγκαλιά της θείας. Όταν είχαν ακούσει πια αρκετές γκρίνιες του Τομ και του Τζέρι, ο Ακούα και ο Τζορτζ παρακαλούσαν τη θεία να παίξει «το τράβηγμα» και όταν τελικά εκείνη δεχόταν, έτρεχαν να πάρουν μια κουβέρτα από την κρεβατοκάμαρα. Με τον Τζορτζ να κρατάει το ένα άκρο και τον Ακούα να κρατάει το άλλο δίπλα του, η θεία Αμπένα μάζευε την υπόλοιπη κουβέρτα και, χωρίς προειδοποίηση, τους τραβούσε προς το μέρος της. Η Ακούα πάντα πίστευε ότι θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τη θεία της, αλλά η θεία Αμπένα ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά. Στο τέλος, η Ακούα και ο George τελικά ενέδιδαν και έπεφταν προς το μέρος της, καταλήγοντας ακριβώς εκεί που ξεκίνησαν – τυλιγμένοι στην αγκαλιά της θείας Αμπένα.

Αστεία παιχνίδια όπως το κρυφτό, μπορούν να είναι εξαιρετικές δραστηριότητες για τους ηλικιωμένους. Ειδικά όταν υπάρχει δυσκολία στη μνήμη, έχει αποδειχθεί ότι η σωματική επαφή με αγαπημένους μειώνει το στρες και την αναμενόμενη επερχόμενη θλίψη.

 

6 – Κηπουρική: Φυτέψτε έναν σπόρο, ρίξτε ρίζες

Όταν ήταν στο Λύκειο, η Αλία βοηθούσε συχνά τον παππού της στον κήπο. Ο παππούς της είχε πάντα έναν «πράσινο» αντίχειρα και ήταν πιο ευτυχισμένος με τα πόδια και τα χέρια του καλυμμένα με χώμα. Αγαπούσε τα γάντια και τα σύνεργα κηπουρικής, αλλά το πιο πολύτιμο αντικείμενό  του ήταν το βιβλίο για το κλάδεμα τριαντάφυλλων – ένα βιβλίο τόσο μεγάλο όσο η Βίβλος. Ο παππούς της τής υπενθύμιζε συχνά ότι το κλάδεμα τριαντάφυλλων έδινε πολλά μαθήματα ζωής – απλώς έπρεπε να ανοίξει το μυαλό της. Όταν ο παππούς της δεν μπορούσε πλέον να δουλέψει στον κήπο, η Αλία πήρε τη θέση του κι εκέινος στάθηκε στο περιθώριο κατευθύνοντάς την με το φτυάρι του. Με τα πόδια της να βυθίζονται στο χώμα και τη φωνή του παππού της στο αυτί, η Αλία ένιωσε επιτέλους την ευχαρίστηση να κλαδεύει τριαντάφυλλα.

Η κηπουρική είναι μια καταπληκτική δραστηριότητα για τους ηλικιωμένους την άνοιξη και το καλοκαίρι. Υπάρχει κάτι καλύτερο από την αίσθηση χώματος ανάμεσα στα δάχτυλά σας; Οι μυρωδιές ενός κήπου και το φρέσκο ​​αεράκι θα αναζωογονούν οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας. Και το τελικό αποτέλεσμα είναι όμορφα λουλούδια, που θα είναι απίστευτα δώρα σε όλους.

 

8 – Τέχνη: Ταξίδι στο χρόνο

Την πρώτη φορά που πήγε σε μουσείο η Madeline,μόλις είχε αρχίσει να περπατάει. Τα Σαββατοκύριακα, η Γκάγκα της, η γιαγιά της, έπιανε το χέρι της Μαντλίν και τριγύριζαν κοιτώντας τα εκθέματα. Η Γκάγκα της μπορούσε να περάσει ώρες περιπλανώμενη στο μουσεία, ακόμα και όταν οι περισσότεροι επισκέπτες είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους και έφευγαν. Στη συνέχεια, έβγαιναν για μεσημεριανό γεύμα και έπαιρναν ψημένο τυρί, τηγανητές πατάτες και ένα μεγάλο μιλκσέικ. Τώρα πια, είναι η Μαντλίν που παίρνει το χέρι της τη Γκάγκα, ξεναγώντας τη στο μουσείο όπως την οδηγούσε κάποτε εκείνη. Μαζί επισκέπτονται τα αγαπημένα της – το αρχαίο αιγυπτιακό έκθεμα, το δωμάτιο της Αναγέννησης και τη συλλογή των ιμπρεσιονιστών.

Η τέχνη προσφέρει μια εκπληκτική δραστηριότητα για τους ηλικιωμένους σε τόσες πολλές μορφές… Η εξερεύνηση γκαλερί ή ακόμη και απλώς το ξεφύλλισμα βιβλίων διάσημων έργων ζωγραφικής, μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για συζητήσεις. Η ζωγραφική, η γλυπτική, το κολάζ, μπορούν να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν  μυαλά, χέρια και καρδιές.

 

10 – Χορός: Μην σταματάτε τη μουσική

Η Aidan μεγάλωσε βλέποντας τους παππούδες της να χορεύουν. Σε  κάθε γενέθλια, γιορτές και γάμους, οι 80χρονοι παππούδες της ήταν οι πρώτοι στην πίστα και οι τελευταίοι που έφευγαν όταν τελείωνε η ​​βραδιά. Με τα χρόνια, έμαθε να χορεύει τουίστ  με την Omi της, βαλς με την Opa της και να στροβιλίζεται με τα ξαδέλφια της. Ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την Όμι της. Η γιαγιά της χόρευε τόσο πολύ που όταν στο τέλος της βραδιάς έπεφτε για ύπνο, κρατούσε πονεμένα το ισχίο της και ακουμπούσε σε κάποιο από τα εγγόνια της για υποστήριξη.

Όταν ο παππούς της έκλεισε τα 90, αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι, καθώς δεν μπορούσε πλέον να εμπιστευτεί τα πόδια του. Δεν μπορούσε να χορέψει βαλς με τη γυναίκα του ή να στροβιλίσει τα εγγόνια του, αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε να δίνει οδηγίες. Καθώς παρακολουθούσε από τη θέση του,  υπενθύμιζε στα εγγόνια του να αισθάνονται τον ρυθμό και να κινούνται με τη μουσική. Τώρα, ακόμη και χορεύοντας σε ένα κλαμπ ή σε ένα πάρτι, η Aidan εξακολουθεί να σκέφτεται τον παππού της να την στριφογυρίζει όταν ήταν παιδί και την ανάμνηση των παππούδων της να χορεύουν στο σαλόνι.

Ο χορός είναι ίσως η καλύτερη δραστηριότητα για ηλικιωμένους σε ολόκληρη την παραπάνω  λίστα. Η μουσική μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε δεκαετία και να προκαλεί πολλές αναμνήσεις ακόμα και όταν πια ο παππούς μας είναι καθιστός, όρθιος ή ξαπλωμένος. Απελευθερώνει ενδορφίνες και καταπραΰνει την ψυχή, ενώ αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και βελτιώνει την κυκλοφορία. Ας χορέψουμε!

 

 

 

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος