Δεν είναι ντροπή να αποδέχεσαι ότι έχεις ανάγκη από βοήθεια για τους γονείς σου | Η ιστορία της κας Σαπφούς

“Άφησε τη μάνα της στο γηροκομείο!” ακούμε συχνά. Σαν να είναι κάτι κακό, σαν βρισιά. Κανείς όμως δεν ρωτάει, ειδικά τον μόνο γονιό, πώς θα φροντίσεις έναν ηλικιωμένο ενώ ταυτόχρονα φροντίζεις εντελώς μόνος σου, σπίτι, παιδιά και δουλειά; Και μάλιστα πώς θα το κάνεις χωρίς γνώσεις, ειδικά όταν ένας μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωπος, αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας και χρειάζεται ειδική περιποίηση; Καλή η κριτική αλλά η φροντίδα του ηλικιωμένου από έναν έμπειρο άνθρωπο, ακόμη καλύτερη!

Κάπως έτσι σκέφτηκε η Αλίκη και δεν άκουσε κανέναν από όσους της έλεγαν πως δεν πρέπει να βάλει ξένη κοπέλα στο σπίτι για να φροντίζει την κυρα Σαπφώ. Η ίδια έτρεχε από το πρωί ως το βράδυ σε δυο δουλειές ενώ παράλληλα μεγάλωνε ένα μικρό κοριτσάκι. Πού χρόνος για να κοιτάει και τη μητέρα της; Ρώτησε φίλες και γνωστές αλλά όσες της πρότειναν, δεν ήταν διαθέσιμες. Αναγκαστικά έπρεπε να προσλάβει μία άγνωστη και να εμπιστευτεί το ένστικτό της. Και τη Safecare

Την πλατφόρμα Safecare η Αλίκη τη βρήκε τυχαία ψάχνοντας στο διαδίκτυο. Εκεί μπορούσε να βρει αγγελίες από επαγγελματίες και μή, όλοι έμπειροι στη φροντίδα ηλικιωμένων και όχι μόνο. Μπορούσες επίσης να βρεις έμπειρους υποψήφιους για τη φροντίδα ατόμων ΑΜΕΑ αλλά και για καθαριότητα του σπιτιού και άλλες οικιακές εργασίες. Μπαίνοντας στη στήλη “Αναζητώ Εργαζόμενο” η Αλίκη είδε αμέσως πολλά βιογραφικά με φωτογραφίες, έτη προϋπηρεσίας, ηλικία, εμπειρία, περιοχή που δραστηριοποιείται κάθε υποψήφια και σε ποιο κομμάτι έχει εμπειρία. Το ατού σε όλο αυτό ήταν πως οι κοπέλες που κάλεσε για συνέντευξη η Αλίκη, ήταν ελεγμένες οπότε η ίδια ήξερε πως έβαζε σπίτι της, άτομα που προηγουμένως είχαν αξιολογηθεί. Γρήγορα η Αλίκη κατέληξε στη Νάσια, μια νεαρή και έμπειρη κοπέλα που ήταν ιδανική για να φροντίσει τη μητέρα της, τις ώρες και με την αμοιβή που ήταν διατεθειμένη να δώσει!

“ΔΕΝ ΤΗ ΘΕΛΩ!” ήταν η πρώτη κουβέντα της κυρά Σαπφούς όταν συνάντησε για πρώτη φορά τη Νάσια. “ΝΑ ΜΕ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ” φώναξε. Η κλασσική άρνηση των ηλικιωμένων που μαρτυρά την ανασφάλεια, τον φόβο ακόμα και τη ντροπή που νιώθουν όταν όπως λέμε “πέφτουν από τα πόδια τους”. “Αφήστε με λίγο μόνη μαζί της” είπε με ήρεμη φωνή η Νάσια στην Αλίκη και η Αλίκη αποχώρησε για να αφήσει τις δύο γυναίκες να γνωριστούν.

Σιγά σιγά, με υπομονή και χαμόγελο, η Νάσια μπήκε για τα καλά στη ζωή της κυρά Σαπφούς. Καθάριζε το σπίτι, την έκανε μπάνιο, της εκανε παρέα όποτε ήθελε να δει κάποιο σίριαλ στην τηλεόραση, την πήγαινε στην τράπεζα να πάρει τη σύνταξη, της διάβαζε από βιβλία μέχρι τους λογαριασμούς που έφερνε ο ταχυδρόμος, άκουγε τα παράπονα που είχε από τα παιδιά της, της ψώνιζε στο σούπερ μάρκετ. Σύντομα ήρθε ο καιρός που η κυρά Σαπφώ -που στην αρχή δεν ήθελε τη φροντίδα κανενός- σύστηνε τη Νάσια σαν “δεύτερη κόρη της”. Μάλιστα πολλές φορές αυτοσαρκάζονταν λέγοντάς της χιουμοριστικά “Σου ‘λαχε τώρα η γριά τυρρανία” μιας που και η ίδια καταλάβαινε ότι μερικές φορές τη ζόριζε με τις “παραξενιές” της.

Πέρασαν έτσι 3 χρόνια. Με την κυρά Σαπφώ να έχει έναν άνθρωπο να τη βοηθάει αλλά και με την Αλίκη να νιώθει σιγουριά πως η μητέρα της βρίσκεται σε καλά χέρια, όσο εκείνη πάλευε μόνη της με ένα σωρό υποχρεώσεις.

Τη μέρα που η Νάσια είχε τα γενέθλιά της, και καθώς έμπαινε στο σπίτι με το κλειδί πια για να να της πάει λίγη τούρτα, βρήκε την κυρά Σαπφώ καθισμένη στο καναπέ με το κεφάλι της γερμένο προς τον ήλιο. Ήρεμη σαν να κοιμόταν. Έτσι γαλήνια και αθόρυβα “έφυγε” στα 87 της, έχοντας προηγουμένως αφήσει το δώρο της Νάσιας, στο τραπεζάκι δίπλα της. “Θυμήθηκε τα γενέθλιά μου!” μονολόγησε η Νάσια δακρυσμένη και άνοιξε το πακέτο. Ήταν ένα βιβλίο που μέσα είχε και αφιέρωση “Στην δεύτερη κόρη μου. Με αγάπη, η γριά τυρρανία”. Η Νάσια έσκυψε και τη φίλησε. Σε όσα σπίτια και αν δούλεψε μετά, δεν την ξέχασε ποτέ…

 


Μπες στην Safecare εδώ και βρες επαγγελματίες φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων ΑΜΕΑ και καθαριότητας ενώ επίσης μπορείς να βρεις συνοδό φροντίδας ηλικιωμένων αν το αγαπημένο σου προσωπο πρέπει να μεταφερθεί σε τράπεζα και σε άλλες γραφειοκρατικές δουλειές. Επίσης αν είσαι επαγγελματίας, εδώ θα βρεις αγγελίες από ενδιαφερόμενους. Περισσότερα μπορείς να δεις στη σελίδα τους στο facebook https://www.facebook.com/safecare.gr/ και στο Instagram https://www.instagram.com/safecare.gr/

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος