3 τρόποι να ενισχύσετε την ειλικρινή επικοινωνία των παιδιών σας!

 

Είναι αρκετά συχνό  παιδιά ηλικίας τριών ετών να λένε ψέματα ή να εξαπατούν. Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ειλικρινούς επικοινωνίας με τα παιδιά τους.

 

  1. Ο ρόλος του επαίνου

Οι γονείς  πρέπει να επαινούν τα παιδιά τους ώστε να τους δείξουν  ότι παρατήρησαν κάτι θετικό. Αλλά το κίνητρο για επαίνους μήπως υποκινεί τα παιδιά να είναι ανέντιμα;Η ερευνήτρια Zao και οι συνεργάτες της μελέτησαν πως λειτουργούν οι έπαινοι ανάμεσα σε 300 παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών. Χώρισαν  τυχαία τα παιδιά σε 3 ομάδες για να συγκρίνουν πόσο συχνά θα εξαπατήσουν  κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Τα παιδιά της πρώτης και της δεύτερης ομάδας είχαν επαίνους για την απόδοση τους όπως «είσαι πολύ έξυπνος», «έκανες πολύ καλή δουλειά» κ.λπ., ενώ στην τελευταία ομάδα, δεν έκαναν κανενός είδους έπαινο.

 

Ανεξάρτητα από την ηλικία, τα παιδιά που δέχτηκαν έπαινο, όπως π.χ. ότι είναι έξυπνα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ‘κλέψουν’ στο παιχνίδι μάντεψε ποιος  (60%) σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έλαβαν έπαινο (40%). Οι έπαινοι για την ικανότητα των παιδιών μπορεί  παρακινήσει τα παιδιά να εξαπατήσουν για να υποστηρίξουν. . . τη ’φήμη’ του ότι είναι πιο έξυπνα από τα άλλα παιδιά, εξηγεί η Zao και οι συνεργάτες της.

 

  1. Μειονεκτήματα των ανταμοιβών

Οι ανταμοιβές όπως παράδειγμα οι γλυκές απολαύσεις ή μικρά παιχνίδια είναι πολλές  φορές μέρος της μητρικής εργαλειοθήκης για να βοηθήσουν τα παιδιά να κάνουν πράγματα που μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να το κάνουν, π.χ. να τακτοποιήσουν το δωμάτιο τους ή να πλύνουν τα δόντια τους. Ωστόσο, οι ανταμοιβές τέτοιου τύπου μπορεί να έχουν αρνητικές  συνέπειες για την ειλικρίνεια των παιδιών.

Η ανταμοιβή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί  να είναι πολύτιμη, σε κάποιες άλλες όμως μπορεί να έχει αρνητικά  αποτελέσματα  στο παιδί όπως το να επικεντρωθεί στην ανταμοιβή.

 

  1. Ζητήστε από τα παιδιά να δεσμευτούν

Ενενήντα εννέα παιδιά από τον Καναδά, ηλικίας τριών έως πέντε ετών, έπαιξαν ένα παιχνίδι «υπόσχεσης» αφού χωρίστηκαν σε ομάδες. Οι ερευνητές είπαν στα παιδιά της πρώτης ομάδας να μην δουν τις απαντήσεις όταν ο ερευνητής βγει από το δωμάτιο. Το ίδιο είπαν και στα παιδιά των άλλων δύο ομάδων  αφού τους ζήτησαν να πουν «ΟΚ» και να κάνουν συμφωνία ότι «Δεν θα γυρίσω να ρίξω μια ματιά στις λύσεις».

Τα ευρήματα; Συνολικά, το 74% των παιδιών που εξετάστηκαν έριξαν μια «ματιά» στις λύσεις. Τα παιδιά που έκαναν συμφωνία και είπαν  «ΟΚ»  ήταν λιγότερα σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες απλά λέγοντας «ΟΚ» .

Οι ερευνητές εξηγούν: Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα λόγια μας είναι πράξεις, τα παιδιά  όταν δίνουν μια υπόσχεση αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να την κρατήσουν, πιστεύουμε ότι η λεκτική ανάληψη της δέσμευσης «ΟΚ»  αύξησε την υποχρέωση των παιδιών να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους.

 

safe-pos-leitourgei

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος