Η Φροντίδα των γονιών μας, είναι κάτι εύκολο ή δύσκολο

 

Πολλοί από εμάς, θα έχουμε την «υποχρέωση» αλλά και την τύχη να φροντίσουμε τους οικείους μας όταν μεγαλώσουν. Ίσως ακούγεται περίεργο, αλλά πράγματι θα είμαστε από τους τυχερούς, αφού η ζωή μας ακολούθησε τη φυσική της ροή, οι γονείς μας μεγάλωσαν και έφτασαν στην Τρίτη Ηλικία.

Η φροντίδα των γονιών μας είναι ένα ταξίδι που πολλοί από εμάς θα κάνουμε στη ζωή μας . Μερικοί θα το αποφύγουν ή θα το καθυστερήσουν όσο μπορούν ενώ άλλοι θα γίνουν φροντιστές με μεγαλύτερη προθυμία και θα το κάνουν όσο καλύτερα μπορούν.

Ένα πράγμα είναι κοινό και σίγουρο για όλους όσους θα ασχοληθούν με την φροντίδα των γονιών τους. Θα συναντήσουν κοινές προκλήσεις: Γονείς που τους χρειάζονται σχεδόν 24ώρες, αλλά αρνούνται τη βοήθεια, ένα κατακερματισμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το υπέρογκο κόστος της περίθαλψης και το αποθαρρυντικό αίσθημα καθήκοντος. Δύσκολα θα βρουν το κουράγιο να τα καταφέρουν όλα.

 

Τα κορίτσια κοιτάνε περισσότερο τους γονείς;

«Έχεις κορίτσι, ε, τότε θα σου δώσει και ένα ποτήρι νερό» λέει η γνωστή λαϊκή ρήση,  εννοώντας ότι τα κορίτσια ήταν αυτά που αναλάμβαναν τη φροντίδα των γονιών τους. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή η φράση ακούγεται μέχρι και σήμερα. Εξάλλου, τα κορίτσια είναι πολύ συνηθισμένο να αντιγράφουν το παράδειγμα της μητέρας τους,  που με τη σειρά της έκανε  το ίδιο τόσο με τους γονείς της όσο και με τα πεθερικά της.

 

Υπάρχουν  παιδιά που εγκαταλείπουν τους γονείς τους;

Δυστυχώς είναι κάτι που «γίνεται». Όσο σκληρό και αν ακούγεται όλα τα «παιδιά» δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση προς τους γονείς. Το αν θα φροντίσουν τα παιδιά τους γονείς, έχει να κάνει σε ένα βαθμό με το πώς φέρθηκαν οι γονείς στα παιδιά.  Σε κάποιες περιπτώσεις ναι σε άλλες πάλι όχι.

 

Ισορροπία

Συχνά, μοιραζόμαστε το ίδιο «βάρος», τις ανασφάλειες, τα βάρη, τις βάρδιες, την κούραση, τα νευρά με τα αδέρφια μας. Οι ενοχές μάς επισκέπτονται καθημερινά, νιώθουμε ανεπαρκείς, φοβισμένοι και νομίζουμε ότι έχουμε αναλάβει σχεδόν πάντα περισσότερες ευθύνες από όσες μπορούμε να αντέξουμε. Όμως αυτές οι σκέψεις τις περισσότερες φορές είναι λάθος.

Το μόνο που χρειαζόμαστε, είναι μια καλύτερη συνεννόηση με τους γονείς μας και με τα αδέρφια μας. Θα χρειαστούμε ένα πλάνο, αξιολογώντας, κατηγοριοποιώντας και βάζοντας σε μία σειρά τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες, που μπορούμε στη συνέχεια να μοιράσουμε δίκαια. Να φροντίσουμε να ισορροπήσουμε μεταξύ των ευθυνών και της λογικής ώστε να βρούμε ένα σχέδιο που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της οικογένειάς μας και τις δικές μας, χωρίς να βάζουμε την προσωπική μας ζωή σε δεύτερη μοίρα.

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος