Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά !

Έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την σεξουαλικότητα των ηλικιωμένων αποδεικνύουν ότι το 40% των ανθρώπων ηλικίας από 65 – 80 ετών είναι σεξουαλικά ενεργοί. Η δημοσκόπηση από το ( National Poll on Healthy Aging) αναφέρει επίσης ότι δεν είναι μόνο ενεργοί, αλλά έχουν δίπλα τους και ένα σταθερό ερωτικό σύντροφο.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες ηλικιωμένων που δηλώνουν ότι δεν έχουν κάποιο σταθερό ερωτικό σύντροφο, ωστόσο το sex υπάρχει στο μυαλό τους και παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στην ψυχολογία τους όσο και στην ομαλή σχέση με την ευρύτερη οικογένειά τους.

Στην ερώτηση πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη σεξουαλική σας ζωή, το 73% από τους συμμετέχοντες των 1002 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών που έλαβαν μέρος σε σχετική δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, απάντησε θετικά.

Οι ώριμες ηλικίες ωστόσο δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον στον έρωτα, δηλαδή στην συναισθηματική σύνδεση, στα συναισθήματα, την συντροφικότητα, την αγάπη και λιγότερο στην ίδια την πράξη. Μέσα από την ερωτική σχέση αναζητούν την ψυχική σύνδεση και με αυτό τον τρόπο ικανοποιούνται τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

 

Έρωτας στις ώριμες ηλικίες: Ποια ανάγκη εξυπηρετεί;

Οι άνθρωποι όταν πλησιάζουν την τρίτη ηλικία μπορεί να αντιμετωπίσουν νέες καταστάσεις, τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές/ψυχολογικές. Κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ηλικιωμένοι για την αναζήτηση κάποιου νέου συντρόφου δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό.  Ένας ακόμα σημαντικός λόγος που τους οδηγεί στην αναζήτηση συντροφιάς είναι η ΄΄παραμέληση’’ των ηλικιωμένων από τα άτομα της οικογένειας τους. Στις μέρες μας οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ γρήγοροι και οι καθημερινές απαιτήσεις συνήθως δεν αφήνουν τα παιδιά/ εγγόνια να επισκέπτονται όσο συχνά θα θέλανε τους γονείς τους, με αποτέλεσμα αυτοί να αναζητούν νέες γνωριμίες.

Οι ανάγκες μεγεθύνονται, όταν ο επί πολλά χρόνια σύζυγος ή σύντροφος του ενός δε βρίσκεται εν ζωή. Τότε τα συναισθήματα της ‘’παραμέλησης’’ της κατάθλιψης, της μοναξιάς μεγεθύνονται και η επιθυμία της αποδοχής και της έλξης που καλύπτει ένας καινούργιος σύντροφος μεγαλώνει.

 

Έρωτας στην ώριμη ηλικία; Γιατί αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους άλλους;

Συνήθως οι οικογένειες των ηλικιωμένων που δηλώνουν ερωτευμένοι και που επιθυμούν να συνάψουν  ερωτικές σχέσεις διατηρούν μια αρνητική στάση και προσπαθούν να αποτρέψουν τον πατέρα ή την μητέρα τους αντίστοιχα να εμπλακούν σε μια ‘’τέτοια’’ σχέση, χρησιμοποιώντας ως αιτιολογίες, προτάσεις όπως:

«σε θέλει (ο/η ερωτικός σύντροφος) μόνο για τα λεφτά σου», «στην ηλικία σου θέλεις και έρωτες, εμάς (οικογένεια) δεν μας σκέφτεσαι καθόλου», «τι θα πει ο κόσμος;». Τόσο η οικογένεια όσο και η κοινωνία διατηρεί συνήθως μια επικριτική στάση απέναντι στις σχέσεις ηλικιωμένων και την αγάπη.

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που μας αφορά όλους και δεν έχει καμία σχέση με την ηλικία. Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια ευχή για την ανθρωπότητα αυτή θα ήταν όλοι οι άνθρωποι να νιώθουν ολοκληρωμένοι, και ελεύθεροι να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Η ζωή δεν είναι πρόβα και μπορούμε να την ζήσουμε μόνο μια φορά.

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος