Οι ηλικιωμένοι και η διαχείριση της απώλειας

Στην διάρκεια της ζωής τους, οι αγαπημένοι μας ηλικιωμένοι, όπως και όλοι μας άλλωστε, έχουν να διαχειριστούν πολλές απώλειες. Η ζωή εξελίσσεται για όλους μας ραγδαία και η καθημερινότητα είναι τόσο αδυσώπητη που, πολλές φορές ξεχνάμε την ψυχολογική στήριξη που χρειάζονται. Φτάνοντας στην τρίτη ηλικία, έχουν ήδη αποσυρθεί από τη δουλειά τους, πολλές φορές και από τα χόμπι τους, έχουν χάσει μέρος των αισθήσεών τους, η υγεία τους είναι πιο ευαίσθητη και δίνουμε όλοι περισσότερη προσοχή στο να μην ασθενήσουν από το να πάνε μια βόλτα στην θάλασσα, συνεπώς στερούνται ερεθισμάτων, αλλά, κυρίως αντιμετωπίζουν την απώλεια συγγενών, φίλων, γειτόνων. Την απώλεια της γενιάς τους.

Σαφώς και οι ηλικιωμένοι μας αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και ότι ο θάνατος της αδελφής ή του συζύγου είναι κάτι αναμενόμενο, ειδικά όταν έχει προηγηθεί ασθένεια, αλλά η απώλεια είναι απώλεια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όλοι μας αφιερώνουμε χρόνο να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας για κάτι ανάλογο, αλλά ποτέ τους ηλικιωμένους μας, οι οποίοι, ας μην ξεχνάμε, αυτομάτως κάνουν και έναν συνειρμό για την δική τους αναπόφευκτη ανάλογη πορεία. Είναι δύσκολο και επώδυνο να αισθάνεσαι ότι η ζωή σου είναι στη δύση της, ότι οι ευκαιρίες που είχες δεν θα ξαναέρθουν, ότι τα λάθη που έκανες δεν διορθώνονται, ότι τα συγγνώμη που δεν είπες θα σε ακολουθούν και ότι οι λόγοι που σε έκαναν να μην προλαβαίνεις να πιείς εκείνο το καφεδάκι με την επί 50 χρόνια φίλη και γειτόνισσα, τώρα μοιάζουν τόσο αστείοι και ανούσιοι. Και η καθημερινότητα χωρίς εκείνη τόσο μοναχική.

Στους ηλικιωμένους, σε αντίθεση με τα παιδιά, δεν μπαίνουμε σε μια διαδικασία να σκεφτούμε πώς θα τους εξηγήσουμε το θάνατο. Γνωρίζουν ήδη και θρηνούν. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι η αποδοχή των γύρω τους, των παιδιών τους, του φροντιστή, του γιατρού, του νοσηλευτή, του γηροκόμου. Έχουν την ανάγκη να νιώσουν ότι είναι εντάξει να κλάψουν στην αγκαλιά μας, παρόλο που ο τρόπος που μεγάλωσαν πολλές φορές τους δυσκολεύει στο να εκφραστούν, έχουν την ανάγκη να τους καταλάβουμε και να ακούσουμε για πολλοστή φορά ιστορίες από τα παιδικά χρόνια στο χωριό με πρωταγωνιστή τον αδελφό που μόλις χθες κήδεψαν. Έχουν την ανάγκη να κερδίσουν χρόνο μαζί μας, με τα εγγόνια τους, με τους εναπομείναντες φίλους και συγγενείς της ηλικίας τους, έχουν την ανάγκη να νιώθουν ακόμα ενεργοί άνθρωποι. Και είναι τιμή, αλλά  και υποχρέωσή μας να τους δώσουμε αυτή την αξιοπρέπεια.

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος