ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ Ή ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ : ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον και όχι μόνο για τους προφανείς λόγους υγιεινής αλλά και για λόγους αισθητικής/ψυχικής υγείας. Όταν το σπίτι μας είναι καθαρό και τακτοποιημένο ταυτόχρονα αλλάζει και η διάθεσή μας. Και φυσικά είναι γνωστό ότι οι δουλείες του σπιτιού είναι χρονοβόρες και πολλές φορές δύσκολες για πολλούς. Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι καταλυτικοί στην απόφαση πολλών ανθρώπων και οικογενειών να προσλάβουν είτε έναν/μία οικιακή βοηθό είτε έναν/μία καθαριστή/-τρια.

Μπορεί οι δύο αυτές ειδικότητες να χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημες έννοιες- και φυσικά έχουν πολλά κοινά -έχουν όμως και αρκετές διαφορές σε σχέση με τη φύση της εργασίας τους. Πάμε να δούμε και τοις ομοιότητες και τις διαφορές τους.

Η πρώτη βασική ομοιότητα μιας οικιακής βοηθού και μιας καθαρίστριας, φυσικά, είναι ότι αναλαμβάνουν και ασχολούνται με όλες τις δουλειές που περιλαμβάνει η καθαριότητα ενός σπιτιού. Πιο συγκεκριμένα οι δουλειές αυτές ως συνήθως είναι :

 1. Σκούπισμα και Σφουγγάρισμα :Περιλαμβάνει τον καθαρισμό όλων των επιφανειών πατωμάτων του σπιτιού.
 2. Καθαρισμός των Μπάνιων και των Κουζινών :Συμπεριλαμβάνει τον καθαρισμό των ντουζιέρων, τουαλετών, νιπτήρων και όλων των κουζινικών επιφανειών, φούρνων και εστιών.
 3. Καθαρισμός Παραθύρων/Μπαλκονιών :Συνήθως γίνεται καθαρισμός των τζαμιών, των πλαισίων και των παραθύρων, αλουμινίων καθώς και το πλύσιμο των μπαλκονιών/βεραντών και παντζουριών.
 4. Ξεσκόνισμα και Καθαρισμός Επίπλων :Αυτό περιλαμβάνει το ξεσκόνισμα όλων των ξύλινων επιφανειών καθώς και επίπλων ή κάποιων διακοσμητικών (πχ. Πίνακες, κάδρα, καθρέφτες κτλ).
 5. Αλλαγή Κρεβατιών :Στην περίπτωση υπνοδωματίων, μια καθαρίστρια ενδέχεται να αλλάζει τα σεντόνια και να στρώνει τα κρεβάτια.
 6. Καθαρισμός Εσωτερικών Χώρων :Συμπεριλαμβάνει τον καθαρισμό των ντουλαπιών, των ντουλάπων, των εσωτερικών γυαλιών, καθώς και την αναδιάταξη αντικειμένων.
 7. Απορρίψη Απορριμμάτων:Συνήθως περιλαμβάνει την αλλαγή και απόρριψη των σακκούλων  απορριμμάτων στους κάδους.

Ακόμη μία ομοιότητα είναι οι αρμοδιότητες που δεν αναλαμβάνει καμία από τις δυο ειδικότητες, και είναι οι εξής :

 1. Φροντίδα Παιδιών : Μια οικιακή βοηθός/καθαρίστρια αναλαμβάνει καθήκοντα γύρω από τα παιδιά, όπως π.χ. προετοιμασία γευμάτων, αλλά συνήθως δεν αναλαμβάνει την πλήρη φροντίδα/απασχόληση ή το διάβασμα των παιδιών όπως μία babysitter.
 2. Μαγειρική :Μπορεί να χρειαστεί να ετοιμάζουν απλά γεύματα και σνακ, αλλά συνήθως δεν αναλαμβάνουν να ετοιμάσουν πολλαπλά και πολύπλοκα γεύματα.
 3. Φροντίδα Κατοικίδιων : Οι καθαρίστριες και οι οικιακοί βοηθοί δεν έχουν την υποχρέωση να καθαρίσουν ή να φροντίσουν τα κατοικίδια ενός σπιτιού.
 4. Κηπουρική : Και εδώ μπορεί να αναλάβει απλές εργασίες (πότισμα γλαστών/φυτών/λουλουδιών) αλλά δεν αναλαμβάνει εξειδικευμένες εργασίες κηπουρικής.
 5. Μετακίνηση :Συνήθως δεν αναλαμβάνουν την μετακίνηση των παιδιών σε σχολεία και δραστηριότητες.

Επίσης, οι αμοιβές μιας οικιακής βοηθού με μία καθαρίστρια κινούνται στο ίδιο επίπεδο χρημάτων. Αν και ορίζουν μόνοι τους τις τιμές βάσει της εμπειρίας τους, της ευκολίας/δυσκολίας του κάθε σπιτιού, των καθηκόντων που αναλαμβάνουν και της συχνότητας της εργασίας, συνήθως πληρώνονται ανά ώρα εργασίας και το ποσό κυμαίνεται

Από 7-10 ευρώ/ώρα (έτος αναφοράς 2024).

Οι βασικές διαφορές, τώρα, μεταξύ οικιακής βοηθού είναι καθαρίστριας είναι οι εξής :

 1. Συχνότητα : Οι καθαρίστριες εργάζονται σε ένα σπίτι συνήθως 1-2 φορές το μήνα ή 1 φορά την εβδομάδα ενώ οι οικιακοί βοηθοί σχεδόν σε καθημερινή βάση.
 2. Φύση εργασίας : Και οι δουλειές που αναλαμβάνουν διαφοροποιούνται καθώς οι οικιακοί βοηθοί αναλαμβάνουν δουλειές για την φροντίδα των μελών μιας οικογένειας (σιδέρωμα, αλλαγή σεντονιών, πλυντήριο/άπλωμα, πλύσιμο πιάτων, μαγείρεμα) ενώ οι καθαρίστριες αναλαμβάνουν συνήθως μόνο τον καθαρισμό του χώρου (γενική καθαριότητα).
 3. Χρόνος εργασίας : Σύμφωνα με τα παραπάνω, διαφοροποιείται και ο χρόνος εργασίας τους.
 4. Χώρος εργασίας : Οι καθαρίστριες μπορούν να εργαστούν και σε άλλους χώρους όπως γραφεία, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια, εξωτερικούς χώρους πολυκατοικιών, νοσοκομεία και σχολεία ενώ οι οικιακοί βοηθοί εργάζονται μόνο σε οικιακούς χώρους.

Η εύρεση καθαρίστριας ή οικιακής βοηθού όσο εύκολο και αν ακούγεται, δεν είναι. Κι αυτό γιατί δεν φτάνει μόνο να είναι κάποιος καλός στη δουλειά του αλλά να έχει και την κατάλληλη ‘χημεία’ με τον εκάστοτε εργοδότη. Η www.safecare.gr μέσω της υπηρεσίας της #καθαρισμόςoncall αναλαμβάνει την εύρεση και εξυπηρέτηση σας από έμπειρους, εξειδικευμένους και επιλεγμένους συνεργάτες μας! Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αρκεί ένα ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό αίτημα στην πλατφόρμα μας και η απάντηση και εύρεση του κατάλληλου ανθρώπου είναι άμεση. Εάν ψάχνετε και εσείς τον κατάλληλο συνεργάτη για το χώρο σας, μην αργείτε, καλέστε μας στο 210-2204184!

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος