Πώς να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους να αποδεχθούν τις αλλαγές

Είναι πολύ δύσκολο για τους ηλικιωμένους να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν και έχουν συνηθίσει. Για την ακρίβεια, για όλους μας είναι. Ειδικά όμως, όπως τα χρόνια περνούν και η καθημερινότητα εξελίσσεται συνεχώς και τάχιστα, φτάνει η στιγμή που όλο και περισσότερο αισθανόμαστε «πίσω». Φανταστείτε πόσο πιο έντονα συμβαίνει αυτό στους ηλικιωμένους της οικογένειάς μας που εκτός από την ταχύτητα της εξέλιξης, έχουν να αντιμετωπίσουν και την φθορά του χρόνου που τους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Πώς λοιπόν τους πείθουμε ότι είναι η ώρα να δεχθούν βοήθεια από έναν γηροκόμο; Πώς τους πείθουμε ότι χρειάζονται ακουστικό, επιπλέον είδη υγιεινής , νοσοκομειακό κρεβάτι; Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό είναι πολύ βαρύ και για εμάς να το αποδεχθούμε. Η φθορά των γονιών μας βαραίνει ακόμα περισσότερο τις δικές μας πλάτες, μάς θυμίζει ότι κι εμείς μεγαλώνουμε (ίσως περισσότερο από όσο θα θέλαμε) μας κάνει κόρες και γιους ενός ανθρώπου που μέχρι τώρα ήταν το στήριγμά μας και τώρα είναι ένα πεισματάρικο παιδί.

Ο καλύτερος τρόπος να μας ακούσουν οι ηλικιωμένοι μας και να προχωρήσουν με τη νέα καθημερινότητα είναι να παρουσιάσουμε απλά τη νέα συνθήκη. Με την ίδια απλότητα και σιγουριά που θα λέγαμε στο παιδί μας ότι «είσαι πια αρκετά μεγάλος για να στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε πρωί πριν φύγεις για το σχολείο», θα πούμε και στον πατέρα μας ότι «είναι απαραίτητο να φορέσεις τα ακουστικά που μας έγραψε ο γιατρός για να μην ταλαιπωρείσαι στην προσπάθειά σου να παρακολουθήσεις μια συζήτηση με τους φίλους σου ή μια εκπομπή στην τηλεόραση». Όσο πιο πολύ το σκεφτόμαστε και το αναλύουμε προκαταβολικά, τόσο πιο δύσκολο μας φαίνεται και, ακολούθως, μεταφέρεται.

Είναι εξίσου σημαντικό, οι αλλαγές αυτές να μην γίνουν όλες μαζί. Αν έχει συμφωνηθεί οι ηλικιωμένοι μας να έχουν βοήθεια πλέον σε καθημερινή, περιστασιακή ή μόνιμη βάση από ένα γηροκόμο, νοσηλευτή ή μία οικιακή βοηθό, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουμε το κρεβάτι τους, αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει. Πρέπει να τους αφήσουμε το χρόνο να προσαρμοστούν στη νέα αυτή συνθήκη (που είναι και η πιο δύσκολη) και μετά να προχωρήσουμε.

Απαραιτήτως, θυμόμαστε να μπούμε στη θέση τους πριν αρχίσουμε οποιαδήποτε συζήτηση, αλλά και να έχουμε το χρόνο και την ηρεμία που τους αξίζει να αφιερωθεί. Και, κυρίως, πριν από οτιδήποτε είναι σημαντικό να έχουμε εμείς οι ίδιοι πειστεί ότι η κίνηση αυτή είναι η καλύτερη για εκείνους.

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος