Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ηλικιωμένοι και οι φροντιστές τους για τον κοροναϊό

Ο  κοροναϊός στη χώρα μας επηρεάζει περισσότερο τις ηλικίες 40 – 64 ετών, οι οποίοι γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47.2%. Οι Φροντιστές (ΑΜΕΑ, Γηροκόμοι, Νοσηλευτές κλπ) που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων έχουν βάσιμους λόγους να είναι σε εγρήγορση. Όπως είπαν οι ειδικοί με βάση τα στοιχεία ( από έρευνες που έγιναν στην Κίνα), οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες ή ακόμα και θάνατο, είναι όσοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενα  νοσήματα, όπως:

 • Ισχαιμική καρδιοπάθεια
 • Κολπική μαρμαρυγή
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Αρτηριακή υπέρταση
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Άνοια
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • Ενεργό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία
 • Χρόνια ηπατική νόσο
 • Χρόνια νεφρική νόσο

 

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουν οι φροντιστές και συγγενείς για τον κοροναϊό: Γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι;

Οι λοιμώδεις νόσοι, όπως το COVID-19, γενικά ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ηλικιωμένους για πολλούς λόγους.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο δεν διαθέτει άμυνες σε ένα εισβάλλον βακτήριο ή ιό. Σε αντίθεση με το αμυντικό σύστημα νεότερων  ανθρώπων που περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς άμυνας και προστασίας έναντι τοξικών παραγόντων.

 

Πώς οι ηλικιωμένοι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από κοροναϊό;

Ειδικοί συστήνουν στους φροντιστές και τους ηλικιωμένους να λάβουν τις ακόλουθες προφυλάξεις για να αποφύγουν τον ιό και να παραμείνουν υγιείς:

 1. Χρησιμοποιείστε απολυμαντικά

Το COVID-19 (κοροναϊός) εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο βρίσκεται σε απόσταση 2 μέτρων από ένα άλλο και ένα ιικό σταγονίδιο μεταφέρεται στον αέρα όταν βήχει ή φτερνίζεται  – ή μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια.

Η σύσταση είναι να πλένετε τα χέρια συχνά με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση του μπάνιου. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλ σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.

 1. Κοινωνική αποστασιοποίηση

Αν εσείς ή οι οικείοι σας, βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με κάποιον που νοσεί από λοίμωξη, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την εξέλιξη της υγείας του. Οι γιατροί συμβουλεύουν επίσης τις πληγείσες κοινότητες να προχωρήσουν σε κοινωνική αποστασιοποίηση.

 1. Επανεξετάστε τα ραντεβού στον γιατρό

Αν είστε φροντιστής (Γηροκόμος, Νοσηλευτής, φροντιστής ΑΜΕΑ)  ενός ηλικιωμένου που νοσεί από χρόνιες παθήσεις, αποφύγετε τις συχνές επισκέψεις στο οικογενειακό Ιατρό τους ασθενούς ή το νοσοκομείο εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.

 1. Δοκιμάστε τα ρινικά σπρέι

Οι γιατροί ενθαρρύνουν ιδιαίτερα τους φροντιστές όσο και τους ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν αλατούχα ρινικά σπρέι με ξυλιτόλη, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν την προσκόλληση βακτηρίων στα ρινικά περάσματα, ως καθημερινή άμυνα κατά του κοροναϊού. Συνιστάται η χρήση πολλαπλών δόσεων, δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

 1. Σταματήστε ή περιορίστε το κάπνισμα

Οι καπνιστές μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές τους για μόλυνση. Το κάπνισμα βλάπτει την επένδυση των πνευμόνων, η οποία ενεργεί ως η κύρια άμυνα όταν ο ιός συναντά το αναπνευστικό σύστημα.

 1. Φορέστε μάσκα

Οι μάσκες είναι πραγματικά αποτελεσματικές μόνο για τους ανθρώπους που είναι ήδη άρρωστοι, καθώς βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν ένα υγιές άτομο από το να νοσήσει. Επιπλέον, εάν είστε υγιείς, η χρήση μιας μάσκας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Εμπειρογνώμονες εξηγούν: Αν κάποιος ιός μπει στη μάσκα αναγκαστικά θα το εισπνεύσετε.

 1. Αποφύγετε  τον πανικό με την προετοιμασία

Ο πανικός δημιουργεί συνήθως περισσότερα προβλήματα από ότι λύσεις. Κάντε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής, εάν σας προκαλεί άγχος. Επίσης, θυμηθείτε, υπάρχουν πολλοί τύποι μικροβίων στην ζωή μας κάθε μέρα – κοινά κρυολογήματα, γρίπη, ιλαρά, που δυστυχώς επιστρέφουν ξανά και ξανά. Διατηρήστε ένα γενικό πλαίσιο υγιεινής και εκπαιδεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος