Πώς να δουλεύετε και ταυτόχρονα να φροντίζετε τους γονείς σας

 

«Κάτι από τα 2 πρέπει να σταματήσω», σκέφτηκα. Ήμουν εξαντλημένη. Είχα ξυπνήσει από τις 5 το πρωί εκείνη την ημέρα. Έλεγξα τα email μου, τελείωσα κάποιες δουλειές στο σπίτι και ετοίμασα τα παιδιά για το  σχολείο. Έπειτα από λίγα λεπτά έφυγα με την Μητέρα μου από το σπίτι και οδήγησα για περίπου μια ώρα ώστε να την μεταφέρω στο γιατρό της και να κάνει κάποιες εξετάσεις.  «H μητέρα σου τρέφεται σωστά; Παίρνει τα φάρμακα της στην ώρα της; Περπατάει τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα»; Ο γιατρός μου έκανε την μια ερώτηση μετά την άλλη. «Εργάζομαι» απάντησα με ευγένεια. Δεν τα προλαβαίνω όλα, ένιωσα ένοχη, ήμουν απελπισμένη. Δεν εργάζομαι από άποψη, την έχω ανάγκη τη δουλειά μου. Άραγε υπάρχει τρόπος να συνδυαστούν και τα δύο; Έπρεπε να βρω έναν τρόπο να τα καταφέρω όλα.

 

Η φροντίδα ηλικιωμένων (γονιών) και η επαγγελματική επιτυχία δεν είναι  εύκολο να συνδυαστούν. Πολλοί φροντιστές που εργάζονται μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το ωράριο εργασίας τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν, τόσο στις  οικογενειακές τους απαιτήσεις (φροντίδα παιδιών, σπιτιού) όσο και στην φροντίδα των γονιών τους. Αλλά η μείωση ωραρίου δεν είναι πάντα  επιλογή – ούτε πρέπει να είναι.

 

Ζήστε χωρίς ενοχές Ίσως μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τον συνδυασμό τόσο της φροντίδας των ηλικιωμένων όσο και της εργασίας δεν είναι το τι κάνεις, αλλά πώς το κάνεις. Η ψυχολόγος Δρ Brennan ενθαρρύνει τους φροντιστές να βάλουν όρια και να “ζουν χωρίς ενοχές”. «Αναγνωρίστε ότι, το να είστε φροντιστές είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, αλλά δεν είστε μόνο φροντιστές» εξηγεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι έχετε το δικαίωμα στη δική σας ζωή (οικογένεια, δουλειά, σπίτι, εργασία) και στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, έχετε το δικαίωμα να δώσετε προτεραιότητα στο να κερδίζετε τα προς το ζην.

 

Ομάδες υποστήριξης

Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε μια ομάδα υποστήριξης, και να αποκτήσετε επαφή και με άλλα άτομα που βιώνουν τις ίδιες εμπειρίες με εσάς. Εκτός από το ότι θα μάθετε κάτι καινούργιο, θα ανακαλύψετε νέους τρόπους σκέψης και θα ανοίξετε τους ορίζοντες σας. Βρείτε προγράμματα που προσφέρονται από διάφορες κοινωνικές ομάδες, Κέντρα Ημέρας, ΜΚΟ, Γηροκομεία. Αυτά συμβάλουν κυρίως  στο χαμόγελο, στην  πνευματική διαύγεια και στην κοινωνικοποίηση των ηλικιωμένων ώστε να περνούν κάποιες ώρες τις ημέρας, με συνομήλικους και να έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο.

 

Συμβιβαστείτε

Γίνεται να συνδυαστούν δουλειά, οικογένεια και φροντίδα των γονιών σας και μάλιστα χωρίς άγχος; Η απάντηση είναι όχι! Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψετε κάτι από τα παραπάνω για το καλό κανενός, απλά, συμβιβαστείτε με την δύσκολη πραγματικότητα!  Πάρτε το απόφαση! Πρέπει να παλέψει κανείς για να τα βγάλει πέρα επαρκώς.

 

Ζητήσετε βοήθεια

Οι ψυχολόγοι συνιστούν όταν δυσκολεύεστε να ζητάτε βοήθεια και υποστήριξη από άλλους. Μπορεί να είναι μέλη της οικογένειας, φίλοι ή η τοπική κοινότητα ή οι κοινωνικές κρατικές υπηρεσίες.

 

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος