Βασικές Γνώσεις ενός Γηροκόμου

 

Το επάγγελμα του Γηροκόμου είναι πολύτιμο για όλους όσους χρειάζονται εξειδικευμένη   βοήθεια για τους οικείους τους. Όσοι υπηρετούν το επάγγελμα αυτό,  εκτός από τη θετική άποψη της ζωής που θα χρειαστεί να μεταφέρουν στους ηλικιωμένους, πρέπει επίσης να τους βοηθήσουν να αισθάνονται χρήσιμοι και αναγκαίοι.

 

Μοιραζόμαστε μαζί μας μερικές συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες κατά την διαδικασία εύρεσης ή κατά την εκτέλεση της εργασίας σας.

 

  1. Συνέντευξη

Είναι πολύ σημαντικό να προετοιμαστείτε κατάλληλα για πιθανές ερωτήσεις σχετικές με:

(α) Την εμπειρία σας. Πείτε μου για την εμπειρία σας, πόσο καιρό εργάζεστε  με ηλικιωμένους;  Τι υπηρεσίες παρείχατε σχετικά με τη φροντίδα, με ποιες ηλικίες έχετε εργαστεί στο παρελθόν; Εάν οι ηλικιωμένοι αρνούνται  να ακολουθήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους πως το χειρίζεστε; Εάν οι ηλικιωμένοι αρνούνται  να συνεργαστούν  μαζί σας πως το χειρίζεστε;  Έχετε συστάσεις από προηγούμενη εργασία σας;

(β) Δραστηριότητες. Τι δραστηριότητες σας αρέσει να κάνετε με τους ηλικιωμένους; Έχετε ασχοληθεί με παιχνίδια όπως: Σταυρόλεξα;  παιχνίδια μνήμης;  παιχνίδια sudoku; Παρότρυνση  εξιστόρησης  προσωπικών βιωμάτων, παιχνίδια με πάζλ και κέντημα.

(γ) Ασφάλεια-έκτακτη ανάγκη π.χ. ατυχήματα από φωτιά, πτώσεις, καυτά αντικείμενα,  πνιγμούς, δηλητηριάσεις, τροχαία ατυχήματα. Είχατε ποτέ χειριστεί κάποια από τις παραπάνω έκτακτες καταστάσεις;  Αν ναι με πιο τρόπο; Αν όχι ποιες τακτικές θα εφαρμόσετε  ώστε να μπορέσετε να τις αποτρέψετε.

 

  1. Παροχή ασφάλειας

Με ποιους τρόπους παρέχετε ασφάλεια σε ένα  ηλικιωμένο άτομο. Ένας εξειδικευμένος γηροκόμος  πρέπει να γνωρίζει κανόνες ασφαλείας και να δημιουργεί ένα όσο το δυνατό πιο ασφαλές περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι  πιθανότητες τραυματισμών και πιθανόν  πτώσεων που συχνά παρατηρούνται στην τρίτη ηλικία λόγο προβλημάτων υγείας. Π.χ. Προτείνετε άνετα, χαμηλά  παπούτσια που προσφέρουν σταθερότητα, με αντιολισθητικές σόλες. Αντίστοιχα, μπορείτε να προτείνετε και για τα ρούχα να μην είναι πολύ φαρδιά ή μακριά για να μην υπάρχει κίνδυνος να μπλεχτούν κάπου και προκληθεί  πτώση. Να παραμείνετε σταθεροί  στις οδηγίες των γιατρών για τη φαρμακευτική αγωγή. Κατά τη διάρκεια του γεύματος / δείπνο είναι σημαντικό να δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στον ασθενή ώστε να καταπιεί τη τροφή για αποφυγή πνιγμού.

 

  1. Συνήθειες ηλικιωμένων (μεταβολές)

Οι  γηροκόμοι πρέπει να  μπορούν  να αντιληφθούν διαφορετικές αντιδράσεις από το ‘’συνηθισμένο’’ στα άτομα που φροντίζουν και εφόσον χρειαστεί να το αναφέρουν στους οικείους των ηλικιωμένων.

  • Εμφανίζουν προβλήματα με τη μνήμη τους; Δεν μπορούν να αναγνωρίσουν οικεία πρόσωπα; Ξεχνούν σε ποιο σημείο βρίσκονται και προς ποια κατεύθυνση θα ήθελαν να πάνε;
  • Τηρούν τους κανόνες ΚΟΚ στο δρόμο; Τηρούν τους κανόνες ασφαλείας στο σπίτι; Επιθυμούν να βγουν για τον καθημερινό τους περίπατο;
  • Οι διατροφικές τους συνήθειες είναι η ίδιες; το βάρος τους είναι σταθερό;
  • Έχουν την επιθυμία να συναντήσουν φιλικά τους πρόσωπα; Επιθυμούν να απασχοληθούν με κάποιο χόμπι;

 

  1. Σιγουρευτείτε για την ψυχική υγεία τους

Φροντίστε να διατηρείτε την ψυχική ισορροπία των ηλικιωμένων. Ο  ιδανικός  άνθρωπος για τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου ατόμου δεν είναι πάντα από το οικογενειακό του περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν εκείνος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Συνήθως τα μέλη της οικογένειας θεωρούν πώς το να φροντίσουν το δικό τους άνθρωπο  είναι το σωστό. Πιο σωστή απόφαση όμως, είναι η εύρεση ενός ατόμου που διαθέτει τις απαραίτητες εξειδικευμένες γνώσεις ώστε  να μπορεί να παρέχει τη σωστή υποστήριξη. Ακόμα αρκετά συχνά, η φροντίδα ενός οικείου  μας προσώπου δεν πρέπει να επιβαρύνει τη δική μας σωματική ή ψυχική ισορροπία ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ευκολότερα σε πιθανόν δύσκολες καταστάσεις.

 

 

 

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος