Οι Καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά μας είναι για ξεκούραση ή για να παίρνουμε like;

 

 

Όπως οι Kardashians, έτσι και οι  σύγχρονοι γονείς παραβιάζουμε ηθελημένα ή μη την ιδιωτικότητα των παιδιών μας.

 

Υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών που μπορεί να προκύψουν από την υπερέκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα social media είναι εύκολο να ‘’αναρτήσει’’ κανείς ανακριβείς πληροφορίες για την ταυτότητα του. Η συνεχείς έκθεση ή κοινοποίηση παρουσίας της προσωπικής ζωής του ατόμου μπορεί να φέρει ανεπιθύμητους επισκέπτες στην πόρτα μας. Οι δημοσιεύσεις  φωτογραφιών ή πληροφοριών που αφορούν ‘’φίλους’’ δεν είναι ιδιωτικές. Η αλόγιστη χρήση εγκυμονεί κινδύνους.

Τα παιδιά στις μέρες μας έχουν δραστήριες  online ζωές στα social media χωρίς να το γνωρίζουν και χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους. Έρευνες  έχουν δείξει  ότι  το 2010, στις  Ηνωμένες πολιτείες το 90% των παιδιών ηλικίας 2 ετών και κάτω  έχουν ενεργή παρουσία στο Διαδίκτυο μέσω βέβαια των γονέων τους. Στα social media έχουν παρουσία και τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση ακόμα και από τους γονείς τους. Εντούτοις οι γονείς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι  τα social media μπορεί να επηρεάσουν το παιδί σας και θετικά. Είναι σημαντικό, να γνωρίζετε αυτά τα μέσα, ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε  τη χρήση των παιδιών σας στο διαδίκτυο με διακριτικό τρόπο, αλλά και για να κατευθύνετε τα παιδιά σας  για την σωστή  χρήση τους.

 

Θυμηθείτε:  Ότι ‘’ανεβαίνει’’ στο internet δεν ‘’κατεβαίνει’’ ΠΟΤΕ.

Ο Διευθυντής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Μανώλης Σφακιανάκης, δίνει σε όλους τους γονείς την παρακάτω σαφή οδηγία: «Καμία φωτογραφία των παιδιών στο διαδίκτυο!».

Οι ειδικοί προειδοποιούν, αν έχετε ‘’ανεβάσει’’ μια φωτογραφία του παιδιού σας σε ηλικία 5 ετών, μπορεί να συνδεθεί με κάποια που θα ‘’ανεβάσει’’ ένας φίλος του παιδιού σας όταν θα είναι 11 ετών, και στην συνέχεια όταν το παιδί σας αποκτήσει  επαγγελματικό προφίλ (ως ενήλικας) να δημιουργηθεί ένα πλήρες digital file (ψηφιακό αρχείο) του παιδιού σας, στο οποίο δεν θα μπορείτε να έχει απολύτως κανένα έλεγχο!

 

Μπορείτε να ενημερώσετε  όλους τους διαδικτυακούς σας φίλους ότι δεν επιθυμείτε να ‘’ανεβάζουν’’  καμία φωτογραφία ή πληροφορία που έχει σχέση με το παιδί σας.

 

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο τηλέφωνο επικοινωνίας 21 0640 0132

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος