Βοηθήστε τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά!

 

Μοναξιά , ένα συναίσθημα ασήκωτο, ένα θέμα που δεν έχει ηλικία και συνυπάρχει με άλλα προβλήματα της ζωής μας. Η μοναξιά στην Τρίτη ηλικία φαντάζει  όμως δυσβάσταχτη αν μάλιστα συνδυάζεται και με κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Η απώλεια του συζύγου ή κάποιου αγαπημένου προσώπου, οι δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης και πολλά άλλα , οδηγούν το ηλικιωμένο άτομο στη μοναξιά και εν γένει στη μελαγχολία. Πολλά ηλικιωμένα άτομα, δεν μιλούν για την κατάστασή τους στους οικείους τους πιστεύοντας έτσι ότι θα τους επιβαρύνουν . Μένοντας λοιπόν μέσα στο σπίτι, απομακρυσμένοι από όλους και με μοναδική συντροφιά μια τηλεόραση, η μελαγχολία βαθαίνει και η απελπισία βγαίνει στην επιφάνεια.  Ας ξεκινήσουμε όμως με κάποια που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα του μοναχικού ανθρώπου.

 1. Έξοδος από το σπίτι.  Ο συνεχής εγκλεισμός δημιουργεί πολλά περισσότερα άγχη απ’ όσο μια μικρή ή μεγάλη βόλτα . Εάν οι ηλικιωμένοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο κινητικό πρόβλημα, μια βόλτα στη θάλασσα ,στο  πάρκο ή ακόμα και ένας μακρύς περίπατος θα βελτιώσει σημαντικά την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία.

2. Κοινωνικοποίηση. Δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί  μια πληθώρα ανθρώπων ώστε να επιτευχθεί η  επικοινωνία, αρκούν και 2 ή 3 άνθρωποι που θα μπορούν να μιλάνε, να μοιραστούν αυτά που τους βασανίζουν και γενικά να γίνουν κατανοητοί, Αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται φίλοι και είναι έτοιμοι να σας ακούσουν. Συν τοις άλλοις , ο φίλος μπορεί να έρθει με οποιαδήποτε μορφή και ιδιότητα, φερειπείν ένας καλός γείτονας ή και ένας συγγενής που μπορεί να σας βοηθήσει .

3. Μια άλλη μορφή κοινωνικοποίησης είναι και οι χώροι αναψυχής ηλικιωμένων ατόμων, όπως τα ΚΑΠΗ.  Μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων, στους χώρους αυτούς , το ηλικιωμένο άτομο μπορεί να συμμετέχει σε διάφορες δράσεις , όπως ομιλίες, εκδρομές, συλλογικότητες ακόμα και να περάσει απλά την ώρα του με συνομηλίκους του.

4. Το κλειδί είναι η μάθηση. Είναι γνωστό πως η μάθηση δεν έχει ηλικία, φύλο και άλλα κριτήρια στη ζωή των ανθρώπων. Η μάθηση δεν γνωρίζει σύνορα και μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς τρόπους. Στη χώρα μας προσφέρεται πληθώρα μαθησιακών επιλογών ξεκινώντας από τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας  και τα εσπερινά λύκεια που απευθύνονται σε όσους δεν ολοκλήρωσαν την τυπική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης ανήκουν επίσης όλες οι χειροτεχνικές  δραστηριότητες (κεραμική, ζωγραφική, αγιογραφία κλπ) αλλά και η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή μια ξένης γλώσσας.

5. Η ζωή γίνεται πιο  όμορφη όταν τη μοιραζόμαστε με κάποιον άλλο. Ο άνθρωπος όμως δεν είναι μόνο αυτός ο άλλος , καθώς η υιοθέτηση ενός κατοικιδίου είναι μια πράξη αγάπης και ευθύνης ταυτόχρονα. Ένα κατοικίδιο ζωάκι μπορεί να ανακουφίσει τη μοναξιά ειδικότερα ενός ηλικιωμένου ανθρώπου , αλλά και μιας μοναχικής και εγκαταλειμμένης ψυχής όπως είναι αυτή του αδέσποτου. Με τη φροντίδα του κατοικιδίου ο μοναχικός άνθρωπος θα ωφεληθεί από την ανιδιοτελή αγάπη του ζώου αλλά και θα αποκτήσει την ευθύνη του ώστε να συμβιώσουν αρμονικά. Το κατοικίδιο, ειδικά όταν πρόκειται για ένα σκύλο , είναι μια καλή αφορμή για να ξεφύγει ο μοναχικός άνθρωπος από το σπίτι και τις έγνοιες του, αφού απαιτείται η καθημερινή του βόλτα.

 

Συνοψίζοντας ,η μοναξιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλους τρόπους αρκεί να υπάρχει θέληση για αλλαγή τρόπου σκέψης και ζωής και με τη βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων που θα σταθούν δίπλα μας, αρωγοί στην κάθε προσπάθειά μας.  

 

 

safe-pos-leitourgei

Γνωρίστε το safecare

Όραμα μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βρουν τον Ιδανικό άνθρωπο νιώθοντας ασφάλεια ώστε να συνεργαστούν μαζί τους είτε στην Επιχείρηση είτε στο Σπίτι τους και τους επαγγελματίες να βρουν περισσότερες, ευκολότερες αλλά και ίσες ευκαιρίες για εργασία.

Γίνετε μέλος